Pluimveehouderij

Achtergrond

Kuikenprijzen stabiliseren

De stemming op de kuikenmarkt wordt vriendelijker. Dit komt met name vanuit de aanbodkant, maar ook uit de verwachte ontwikkelingen aan verkoopkant.

Er is nog ruim voldoende kip beschikbaar. Slachterijen zeggen niet leeg te komen en nog altijd een deel van de productie in te vriezen. Extra vraag door het Suikerfeest, dat aan het einde van de ramadan gevierd wordt en een wat beperkter aanbod doordat een slachtdag uitviel, zorgden afgelopen week voor een kleine impuls. En als volgende week de horeca weer open mag en de grillwagens weer de straat op mogen, kan hetzelfde gebeuren. Daardoor begint de vraag naar grillkippen heel voorzichtig op gang te komen. Het aanbod van lichte kip is zeer beperkt omdat deze wekenlang onverkoopbaar was.

Zwaardere vrije kuikens 2 cent omhoog

Door de veranderde balans in de markt stijgt de prijs van dit segment voor de tweede week. Barneveld noteert voor lichte kip € 0,76 tot € 0,78 per kilo levend, waar dat vorige week nog € 0,74 tot € 0,76 was. Deze week gaat ook de notering van de zwaardere vrije kuikens 2 cent omhoog naar € 0,74 tot € 0,76 per kilo; wat tekenend is voor de stemming in de markt. Wat echter nog veel meer zegt, is dat de prijzen waarvoor in de markt gehandeld wordt ook weer de genoteerde bedragen benaderen. Wekenlang was er eigenlijk geen handel waardoor partijen soms ook voor onaannemelijke bedragen verkocht werden. De notering was daarmee verworden tot weergave van de stemming, maar niet een barometer waarvan de getallen kloppen.

Contractprijzen stabiliseren

De betere stemming vertaalt zich ook in de contractprijzen. Na weken van prijsdaling vindt daar stabilisatie plaats. De Belgische ABC-prijs noteert voor de tweede week op rij onveranderd op € 0,78 per kilo en ook de VCN staat deze week op de € 0,70 per kilo die vorige week ook op het bord stonden.

Prijs geslacht product beweegt niet

In de prijs van het geslachte product zit nog geen beweging. Vleesinkopers weten dat de afgelopen maanden grote voorraden in de vriezer zijn gereden, waardoor ze nog afwachtend inkopen. De hoop is gevestigd op verdere daling van het aanbod doordat minder is opgelegd. Als de markt niet overvoerd wordt zit verhoging er nog niet direct in, maar kan het huidige niveau wel worden vastgehouden.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.