Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:30 mei 2020

Herbevoorrading en Pinksteren stuwen vraag eieren

Het was een drukke week op de eiermarkt. Pakstations en eierhandelaren zijn druk om in alle vraag voor Pinksteren te voorzien.

En pluimveehouders merken dat eieren met dezelfde, of zelfs grotere, gretigheid worden opgehaald als afgelopen weken. Alle segmenten lopen goed. De vraag naar scharreleieren is groot, maar er zijn voldoende eieren om in die vraag te voorzien. Dat lukt nauwelijks of niet bij biologische en vrije-uitloopeieren. Ook daar is de vraag groot en die overstijgt het aanbod.

De noteringen voor scharreleieren gaan dan ook omhoog. De NOP richtprijs voor bruine eieren van 62/63 gram gaat van € 7,37 naar € 7,52 per 100. Witte van dat gewicht stijgen 16 cent naar € 7,02 per 100 eieren.

Lees verder onder de grafiek.

Notering Barneveld onveranderd

Daar waar pluimveehouders een plus op zijn plaats hadden gevonden noteert Barneveld deze week onveranderd. De reden daarvoor is dat de notering de afgelopen weken pluste waar anderen gelijk bleven. Daarom vond de noteringscommissie deze week consensus in een pas op de plaats.

Het enige segment dat teruggang kent is de kooi-eiermarkt. Bruine M-en zijn in de Franse Rungis-notering in een week tijd € 0,50 per 100 stuks teruggelopen. Ook de NOP richtprijs voor kooi gaat na een imposante stijging nu voor de tweede opvolgende week wat terug. De notering daalt van € 0,797 naar € 0,79 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Opvallend is dat de WeserEms pittig noteert. Waar kooi-eierprijzen internationaal onder druk staan, gaat de Duitse notering deze week € 0,35 omhoog bij de bruine M-en. Deze komen daarmee op € 6,33 per 100 stuks.

Prijs stabiliseert naar verwachting

Traditioneel wordt de eierhandel wat rustiger na Pinksteren. Of dat dit jaar ook het geval is, is nog de vraag. Door corona zijn marktbewegingen niet altijd te voorspellen. Zo zorgde het heropenen van de horeca volgende week afgelopen dagen al voor extra vraag. Sommigen verwachten dat deze vraag aanvullend zal zijn, waar anderen verwachten dat de vraag uit de supermarkten dan wat zal verminderen, omdat consumenten de eieren die ze in de horeca eten (vaak een goedkoop ei) dan thuis laten liggen.

Bovendien heeft volgende week een werkdag minder. ‘Op dinsdag na Pinksteren zijn er weer veel eieren gelegd. Dan grijp je niet snel mis’, zo verwoordt een eierhandelaar het effect daarvan op de vraag/aanbod-verhouding. Afvlakking van de prijsstijging ligt daardoor voor de hand.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.