Pluimveehouderij

Achtergrond

Boer in Canada: ‘Quotumtoewijzing kuikens uitgesteld’

Pluimveehouderij spreekt met verschillende pluimveehouders die boeren in het buitenland over de impact van de coronacrisis op hun bedrijf en henzelf. Deze keer: vleeskuikenhouder Henk Schuur in Canada.

In Canada is vanwege de coronasituatie het vleeskuikenquotum voor de periode 5 juli tot met 29 augustus niet toegewezen. “We hebben vorige week maandag tijdens overleg de quotumvaststelling uitgesteld tot 5 mei. We hopen dan beter inzicht ter hebben in de vraag naar pluimveevlees. Dit alles is zeer gecompliceerd en heeft ook grote gevolgen voor de vermeerderingssector.”

Dit vertelt Henk Schuur, die in 1996 met zijn gezin emigreerde naar de Canadese provincie Alberta. Sinds twee jaar is Schuur bestuurslid van de Alberta Chicken Producers board. “Een paar keer per week hebben we nu crisismanagementoverleg.”

Lees verder onder de foto

Henk Schuur. - Foto: Fam. Schuur
Henk Schuur. - Foto: Fam. Schuur

Uitstel toewijzing vanwege onzekerheid markt pluimveevlees

In Canada wordt de allocation (dat is de quotuatoewijzing voor een achtweekse periode, de A-period) nationaal vastgesteld en daarna over de provincies verdeeld. De A-164 (de 164e periode sinds de invoering van de quotering) is nu uitgesteld wegens de onzekerheid in de markt. Een aanzienlijk gedeelte van de Canadese pluimveevleesproductie gaat naar de foodservice-industrie (restaurants, catering, luchtvaart, enzovoort). Die markt is voor een groot gedeelte weggevallen, weet Schuur.

“Hier in het westen produceren we hoofdzakelijk voor de versmarkt en valt het eigenlijk nog wel mee. Met het quotasysteem proberen we iedere mester gelijk te behandelen, maar de vorige week hebben we voor het eerst in de geschiedenis de allocation voor A-163 moeten bijstellen. De mesters die nog geen kuikens geplaatst hebben voor A-162 of voor wie de broedeieren nog niet ingelegd waren, worden met 15% gekort. Bij sommige mesters waren de kuikens al geplaatst of de broedeieren al ingelegd. Dat proberen we later recht te trekken, zodat iedereen gelijk behandeld wordt.”

Lees ook over Jurry Kuipers in Zuid-Afrika: ‘Opeens allerlei bestellingen geannuleerd’

Kippenslachterijen in Canada draaien nog

De kippenslachterijen in Canada draaien tot nu toe nog, maar er zijn een paar runderslachterijen gesloten wegens besmettingen met het coronavirus onder het personeel. In de varkenshouderij proberen sommige slachterijen de contracten van de paar vrije mesters die er nog zijn, te annuleren.

Lees in Pluimveehouderij #06 meer over de impact van de coronacrisis op pluimveebedrijven in Nederland.

Foto

  • Henk Schuur. - Foto: Fam. Schuur

    Henk Schuur. - Foto: Fam. Schuur

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.