Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Eieren vliegen de supermarkt uit

‘Rommelig’, zo typeren pakstations en eierhandelaren de eiermarkt op dit moment.

De vraag naar eieren vanuit de retail is Europawijd heel sterk. De afzet via weekmarkten en horeca is daarentegen totaal verdwenen. De industrie heeft last van vraaguitval en draait op een laag pitje door. De coronamaatregelen overschaduwen ook de aanloop naar Pasen. Daardoor doen ook kokers en de ververs het nog rustig aan.

Consumentenmarkt trekt de kar

Het is vooral de consumentenmarkt die de kar trekt momenteel. Doordat restaurants gesloten zijn, is de consument aangewezen op zelf koken en bakken. Dat geeft een verschuiving tussen de segmenten, die volgens pakstations logistiek wel het nodige van hen vraagt nu meer eieren richting de kleinverpakkingsmarkt gaan.

Buiten reguliere aanvoer

Hier en daar leidde het hamsteren van eieren tot lege schappen omdat de bevoorrading de verkoop niet bij kon houden. Handelaren merken dat zij nu ook rechtstreeks door supermarkten worden benaderd die buiten hun reguliere aanvoer extra eieren hopen te bemachtigen. Dat is vrij uitzonderlijk. Toch is er volgens pakstations van een structureel tekort aan eieren geen sprake. Dat is ook terug te zien in de prijsvorming: er zit wel beweging naar boven in, maar van gekte is geen sprake.

De NOP richtprijs voor scharreleieren van 62/63 gram gaat met een plus van € 0,12 door de grens van € 8 per 100 heen en komt op € 8,10. Witte scharreleieren van dat gewicht komen met dezelfde stijging op € 7,82 per 100. De Amsterdamse grossiers plussen € 0,10 tot € 0,15 per 100. En ook de Duitse WeserEms stijgt licht. Bruine scharreleieren klasse M komen daar met € 8,75 € 0,20 hoger uit dan vorige week.

Barneveld beweegt niet

De spotmarkt in Barneveld noteert, anders dan je in deze tijd met grote vraag uit bepaalde hoeken zou verwachten, stabiel bij de scharreleieren. Dat zou volgens pluimveehouders ook deels te maken kunnen hebben met hoe de prijs tot stand kwam. Normaal komen de informanten bij elkaar en bediscussiëren ter plekke hun inzichten in de markt. Om te voldoen aan de coronamaatregelen kwam de notering deze week anders tot stand; informanten dienden nu hun prijzen in, maar vond de discussie niet plaats.

De ontwikkeling van de eiermarkt hangt van veel dingen af. Zoals het nu lijkt, blijft het ei een gewild product en zal de stevige markt ook volgende week weer gekenmerkt worden door goede vraag.

Prognose: licht stijgend.

Laatste reacties

  • tinusje

    vreemd dat eieren niet 2-3 cent duurder worden nu....in winkel zit prijs er goed op

  • Skogaar

    Er was ooit eens een Bennie Stevelink. Veel dom commentaar op alles! Snapt ie iets van deze marktwerking?

  • Skogaar

    Alle gekkigheid op een stokkie nu! Een ei heeft de meeste opbrengst per vierkante meter in de supermarkt!! Merken de pluimveehouders hier iets van?

Of registreer je om te kunnen reageren.