Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Beperkt aanbod houdt kuikenmarkt vriendelijk

Ondanks een krap aanbod op de kuikenmarkt zit er weinig rek in de prijzen.

Het aanbod is krap op de kuikenmarkt. Pluimveehouders merken dat slachterijen bereid zijn de knip te trekken om dieren een paar dagen eerder te ontvangen dan aanvankelijk de bedoeling was.

€ 0,88 tot € 0,90 per kilo

Ook kopen slachterijen links en rechts wat bij, hoewel niet tegen elke prijs. Meer dan een plus van 1 cent zat er voor de beurs in Barneveld niet in. Als slachterijen een hogere prijs dan de huidige € 0,88 tot € 0,90 per kilo voor vrije kuikens wordt gevraagd, slachten ze er liever wat minder.

Eind deze week normale voorraden

De markt is dus vriendelijk, maar de rek is ook niet groot. Na de vriendelijke week 2 en 3 begon het in week 4 al weer iets vol te lopen. Doordat de import uit Oekraïne weg viel, dachten slachterijen dat het beter ging lopen. Dat deed het niet omdat er voorraden zaten die werden aangesproken. Eind deze week zijn de voorraden volgens slachters weer op normaal niveau.

Kleine plussen bij de contractnoteringen

Het vertaalt zich in ook deze week weer kleine plussen bij de contractnoteringen. Frisia/CFG noteert op beide noteringen een plus van een cent. De Frisia-prijs komt daarmee op € 0,795 en de CFG komt excl btw op € 0,81 per kilo.

Jan van Ee en Esbro zetten er een halve cent bij op en komen op respectievelijk € 0,79 en € 0,815 per kilo. De Remkesprijs van GPS blijft na de +1 van deze week, volgende week stabiel op € 0,875. De VCN plust een kwartcent naar € 0,7475.

Aanbod wordt groter

De verwachting is dat het aanbod na volgende week weer toe gaat nemen. Vooral vanaf week 10 hebben slachterijen weer ruimer aanbod op de planning staan.

Doorslaggevender voor de prijsontwikkeling lijkt de markttoegang vanuit Oekraïne.

Slachterijen merken nu al dat klanten die te linken zijn aan Oekraïense import nog erg behoudend zijn met bestellingen voor volgende week. Ze rekenen erop dat import van de goedkopere borstkappen en filet op korte termijn weer mogelijk is. Als die kip niet komt is er met het huidige aanbod volgende week ruimte voor marktherstel. Als de grenzen wel weer open gaan neemt de druk weer toe. Dan is een stabiele koers het hoogst haalbare.

Sommige boeren en slachterijen zijn er echter nuchter onder: als die import niet nu hervat wordt, dan komt er op een later moment meer. Oekraïne maakt het quotum van 70.000 ton allicht vol. Als dit over een kortere periode is, is de hoeveelheid per week hoger.

Vogelgriep in Polen

Daarnaast zijn de ontwikkeling van vogelgriep in Polen, waar het momenteel qua berichtgeving over de ziekte opvallend rustig is, en het al dan niet op gang komen van de export naar China ook van invloed op de richting die de noteringen op zullen gaan. Door het toenemende aanbod gaan handelaren in vrije kuikens ervan uit dat daar nu voorlopig het hoogtepunt bereikt is en dat die volgende week een pas op de plaats zullen maken.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Eén reactie

  • jp.bierema

    Nou, 't is duidelijk. Vandaag 6 februari gaan de prijzen weer stijgen in de vleeskuikens omdat nu pas de markt van die Oekraïense filet weer is opgedroogd. We zijn dus al weer enkele weken bij het been genomen door de mensen die menen dat product te moeten afnemen en verwerken naast het Nederlandse product.
    Walgelijk om je eigen mesters op die manier tekort te doen. Bedankt daar voor. Ik zou graag zien dat er namen van bedrijven genoemd gaan worden die afnemer zijn van de filet waar ik op doel, om ze te bewegen hier mee te stoppen. Misschien ook iets voor FDF om het aan te kaarten binnen het landbouwcollectief, het hoeft niet alleen over stikstof te gaan.
    Mesters krijgen weer een beetje meer opbrengstgeld en roeren zich dan al niet meer. Kortzichtig als je in de eerlijkheid gelooft van de verwerkende sector. Alle 560 vleeskuikenhouders in Nederland lijden schade door oneerlijke handelspraktijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.