Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Wegvallen Oekraïense kip nauwelijks merkbaar

De vleesmarkt voor kip maakt deze week de verwachtingen niet waar. Na het slechte verloop vorig jaar werd de markt rond de feestdagen vriendelijker. Vorige week merkten slachterijen dat de verkoop van kip wat stroever begon te lopen.

Door de Europese ban op import van kip uit Oekraïne veranderde de stemming. Zeker met een aantal weken met beperkt aanbod hier voor de boeg maakten dat slachterijen geen concessies doen aan hun verkoopprijzen. En hoewel sommige slachterijen merken dat de eerste klanten die aan Oekraïne te linken zijn nu beginnen te bestellen, heeft die verkoop nog niet de omvang die verwacht werd. Dat komt mogelijk omdat Polen mee in het gat springt dat door de ban op kip uit Oekraïne ontstaat.

Haken vol houden

De druk op het geslachte product verhinderde een stap omhoog voor de Barneveldse noteringen van vrije kuikens. Deze maken deze week opnieuw een pas op de plaats op € 0,87 tot € 0,89 per kilo. Deinze levert een cent in en komt op € 0,84 tot € 0,86.

Aan de andere kant merken pluimveehouders dat slachterijen ondanks (of misschien wel dankzij) de stroevere afzet, hun haken vol willen houden. Kuikenhouders, ook die in concepten zitten, zeggen in toenemende mate bezocht te worden door inkopers van slachterijen en gelokt met steeds hogere toeslagen om weer gangbaar te gaan produceren.

Hogere noteringen

Met een aantal weken krapper aanbod voor de deur belonen een aantal slachterijen hun contractnemers met hogere noteringen. Zowel Esbro (€ 0,81), Remkes/GPS (€ 0,875), als Jan van Ee (€ 0,785), verhogen hun contractprijzen met een cent. De VCN stijgt een halve cent naar € 0,745 per kilo.

De verwachting is dat het aanbod de komende weken aan de krappe kant blijft. Daarnaast hebben slachterijen hoop volgende week ook aan verkoopkant wel stappen vooruit te kunnen maken. Hoewel handelaren in vrije kuikens vermoeden dat er dan ruimte komt om de vrije prijzen naar boven bij te stellen, valt bij slachterijen te proeven dat ze niet heel erg warm lopen om volop op de vrije markt te kopen. Zodra de vraagprijs boven de contractprijs komt, neemt de interesse zienderogen af. Evengoed ligt een prijsdaling ook niet in de verwachting.

Prognose: Stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Laatste reacties

  • jp.bierema

    De kolonne auto's uit Oekraïne die voor de 19e januari zijn geladen worden nog gretig verwerkt, kan het daar ook mee te maken hebben Jacco? Dat is een geheim natuurlijk want afnemers van dat spul willen hun naam niet besmeuren en zullen dat stiekem doen. Misschien klopt deze suggestie niet, graag een toegift Jacco. Jij bent tenslotte van het journaille en daarmee onafhankelijk.

  • jp.bierema

    Nou, 't is duidelijk. Vandaag 6 februari gaan de prijzen weer stijgen in de vleeskuikens omdat nu pas de markt van die Oekraïense filet weer is opgedroogd. We zijn dus al weer enkele weken bij het been genomen door de mensen die menen dat product te moeten afnemen en verwerken naast het Nederlandse product.
    Walgelijk om je eigen mesters op die manier tekort te doen. Bedankt daar voor. Ik zou graag zien dat er namen van bedrijven genoemd gaan worden die afnemer zijn van de filet waar ik op doel, om ze te bewegen hier mee te stoppen. Misschien ook iets voor FDF om het aan te kaarten binnen het landbouwcollectief, het hoeft niet alleen over stikstof te gaan.
    Mesters krijgen weer een beetje meer en roeren zich niet meer. Kortzichtig als je in de eerlijkheid gelooft van de verwerkende sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.