Pluimveehouderij

Achtergrond

Vrije vleeskuikens 4 cent omlaag

De opleving van de kuikenmarkt was van korte duur. Al sinds week 36 in 2018, dus ruim een jaar, loopt de geplaagde markt slechter dan in andere jaren.

Na een aantal weken met veel kippen en overuren op slachterijen leek het aanbod vorige week te normaliseren. Voor het eerst in weken was er weinig discussie nodig om de notering van vrije kuikens in Barneveld onveranderd te houden. Eindelijk leek er lucht te komen.

Maar deze week blijkt er toch weer meer kip te zijn dan gedacht. En met de extra kippen van de weken ervoor die ook nog eens zwaar waren, liep de afzet vast. Slachterijen kwamen deze week niet meer leeg. En dan volgt het remmen; slachterijen gaan minder slachten.

Omdat er ook de komende weken ruim voldoende kip is, had dat direct zijn weerslag op de prijzen van de vrije kuikens. De noteringen van de zwaardere kuikens werden maar liefst 4 cent naar beneden bijgesteld. Daarmee komen ze op het niveau van de kuikens tot 2 kilo, waarvan de prijs wel blijft staan op € 0,80 tot € 0,82 per kilo levend gewicht.

De meeste contractprijzen weten komende week nog wel onveranderd te blijven. Alleen Jan van Ee daalt van € 0,81 naar € 0,80 en Clazing daalt 1,5 cent naar € 0,815 per kilo. De VCN verliest deze week daardoor maar een kwart cent en komt op € 0,765 per kilo levend gewicht.

En in zo’n volle markt dan hoeft er maar één slachterij overstag te gaan en het behoud van het prijsniveau op de vleesmarkt lukt ook niet meer. Daardoor verwachten handelaren en slachterijen dat in oktober forse correcties volgen bij de contracten.

De vrije prijzen zijn met de correctie van komende week op een niveau dat de vleesmarkt weerspiegelt. De contractprijzen zullen ook in die richting bewegen. En het gaat dubbelop: naast verlaging van de basisprijs zullen slachterijen bij contractverlenging ook de toeslag daarop naar beneden willen bijstellen.

Prognose: vrije kuikens stabiel, contracten prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.