Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenmarkt blijft moeizaam lopen

Moeizaam is het woord dat het meest gebruikt wordt om het verloop van de kuikenmarkt te typeren.

Net als afgelopen weken loopt het geslachte product wel weg. Maar ondanks de grotere vraag in volume zit er geen prijsverhoging in. Sterker; volgens slachterijen neemt de prijsdruk op de vleesmarkt toe. Bij de bouten moesten aanbieders wat prijsverlaging accepteren en ook de prijsdruk op de kappen neemt toe.

Aanbod slachtrijpe dieren ruim

Daarbij is het aanbod van slachtrijpe dieren ruim. Het plaatsen van vrije kuikens loopt deze week dan ook moeizaam. Er schuiven er zelfs wat door naar begin volgende week. Desondanks wist Barneveld wel prijshoudend te noteren op € 0,80 tot € 0,82 per kilo voor lichte kuikens en € 0,84 tot € 0,86 voor kuikens boven 2 kilo. Handelaren verwachten dat het aanbod van vrije dieren volgende week wat lager uitpakt, waardoor de markt volgende week weer kan afvlakken. Ook de Belgische ABC-notering blijven komende week onveranderd. Dit tot verbazing van de slachterijen, die ook daar beweging in de prijs hadden verwacht. De uitbetaalprijs daalt volgens andere slachterijen even goed door schuiven in de toeslagen. Waar eerder een plus op de ABC werd betaald, is dat nu een min 1 of 2 cent per kilo.

Contractprijzen dalen

De contractprijzen lopen gestaag naar beneden. De ene week doet de ene slachterij er wat af, een volgende week een andere. Komende week daalt de Remkesprijs van GPS met een 1 cent naar € 0,875. Dezelfde daling noteert ook Frisia Food. Die komt met een -1 op € 0,795, terwijl Jan van Ee met een halve cent minder op € 0,815 uitkomt.

De VCN daalt volgende week driekwart cent en komt uit op € 0,775 per kilo geslacht gewicht. Daarmee is de contractprijs een stuiver gedaald in 12 weken. Op het hoogtepunt dat dit jaar in juni lag, brachten de kuikens € 0,825 op. Het verschil met vorig jaar wordt daarmee iedere week groter. Het huidige niveau is maar liefst € 0,08 lager dan de stand van vorig jaar om deze tijd (€ 0,855).

En de verwachting is niet dat daar enig herstel op plaatsvindt. Nu de herfst aanbreekt, is voortzetting van de licht dalende prijslijn de meest realistische. De lust is er niet. Dat merken ook pluimveehouders die op zoek moeten naar een nieuwe contractbieder. Zij krijgen steeds vaker het advies om hun rechten te verleasen of moeten lage contractprijzen accepteren.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.