Pluimveehouderij

Achtergrond

Schippers opent HyCare Demo & Research Center vleeskuikens

Schippers opende donderdag 19 september zijn HyCare Demo & Research Center voor vleeskuikens: bestaande uit 5 stallen waar 90.000 kuikens worden verzorgd.

Directeur Mark Schippers en zijn vader Martien, grondlegger van het bedrijf, verrichtten de officiële opening samen met pluimveehouder/bedrijfsleider Martijn Lamers en zijn vrouw Monique. Zijn gaan op deze locatie 90.000 kuikens verzorgen.

Tekst gaat verder onder de foto‘s


 • Martijn Lamers (links) en Thomas Mallens voor de HyCare-stal. Volgens MS Schippers moet toepassing van HyCare bij vleeskuikens 35% rendement geven op de abonnementskosten. Deze kunnen, afhankelijk van verschillende keuzes zoals of je het reinigen en desinfecteren uitbesteedt, variëren van 8 tot 12 cent per kuiken per ronde, inclusief materiaal, hygiënesluis, de desinfectiepoort en coaching. Daarnaast is er de eenmalige investering in de renovatie van de vloer. “Het is vaak moeilijk kwantitatief te maken wat goede biosecurity oplevert”, zegt Mallens. “Je moet het uiteindelijk zo zien: je doet er alles aan en de kans is veel kleiner dat het fout gaat. Wij zijn ervan overtuigd dat als je alle punten van deze pijlers samenvoegt, je uiteindelijk meer rendement behaalt.” - Foto: Kirsten Graumans

  Martijn Lamers (links) en Thomas Mallens voor de HyCare-stal. Volgens MS Schippers moet toepassing van HyCare bij vleeskuikens 35% rendement geven op de abonnementskosten. Deze kunnen, afhankelijk van verschillende keuzes zoals of je het reinigen en desinfecteren uitbesteedt, variëren van 8 tot 12 cent per kuiken per ronde, inclusief materiaal, hygiënesluis, de desinfectiepoort en coaching. Daarnaast is er de eenmalige investering in de renovatie van de vloer. “Het is vaak moeilijk kwantitatief te maken wat goede biosecurity oplevert”, zegt Mallens. “Je moet het uiteindelijk zo zien: je doet er alles aan en de kans is veel kleiner dat het fout gaat. Wij zijn ervan overtuigd dat als je alle punten van deze pijlers samenvoegt, je uiteindelijk meer rendement behaalt.” - Foto: Kirsten Graumans

 • Martien Schippers (tweede van rechts) verricht met bedrijfsleider Martijn Lamers de openingshandeling. Links Monique Lamers, rechts directeur Mark Schippers. - Foto: Schippers

  Martien Schippers (tweede van rechts) verricht met bedrijfsleider Martijn Lamers de openingshandeling. Links Monique Lamers, rechts directeur Mark Schippers. - Foto: Schippers

Het HyCare Demo & Research Center bestaat uit 5 stallen: 2 worden als praktijkteststallen gebruikt; de ene is de HyCare-stal, de andere de referentiestal. Daarnaast zijn er 2 R&D-stallen. De 5e stal, tussen de 2 praktijkteststallen in, is ingericht als demo-stal. Hierin worden de principes van HyCare uitgelegd. Bezoekers kunnen vanuit deze stal de kuikens in de 2 praktijkteststallen aan weerszijden bekijken, via twee ramen op ‘kuikenhoogte’.

Tekst gaat verder onder de foto‘s


 • Op de dam staat een desinfectiepoort, die automatisch alle vrachtwagens reinigt die het bedrijf betreden. Het bedrijf in Hapert telt 3 inritten, waarvan 1 de ‘vuile’ inrit is voor onder meer bezoekers. De 2e inrit is een schone inrit, deze is voorzien van de desinfectiepoort. De auto’s gaan vervolgens via een 3e, eveneens schone inrit, het erf weer af. - Foto's: Kirsten Graumans

  Op de dam staat een desinfectiepoort, die automatisch alle vrachtwagens reinigt die het bedrijf betreden. Het bedrijf in Hapert telt 3 inritten, waarvan 1 de ‘vuile’ inrit is voor onder meer bezoekers. De 2e inrit is een schone inrit, deze is voorzien van de desinfectiepoort. De auto’s gaan vervolgens via een 3e, eveneens schone inrit, het erf weer af. - Foto's: Kirsten Graumans

 • De ondergrondse kadaverkoeling ligt buiten het schone deel van het erf, zodat auto's van Rendac het bedrijf niet hoeven te betreden.

  De ondergrondse kadaverkoeling ligt buiten het schone deel van het erf, zodat auto's van Rendac het bedrijf niet hoeven te betreden.

Concept gericht op beperken antimicrobiële resistentie

HyCare is een managementconcept gericht op het voorkomen van ziekten door niet te wachten met handelen tot er iets gebeurt, maar door preventief te handelen volgens protocollen. Het hoofddoel is kuikens houden zonder antibiotica en zo het ontstaan van antimicrobiële resistentie te beperken. Antimicrobiële resistentie wordt beschouwd als een steeds grotere bedreiging van de volksgezondheid wereldwijd.

HyCare is vooral gericht op biosecurity en persoonlijke hygiëne. De HyCare-stal bestaat uit poriedichte oppervlakten (gecoate vloeren en wanden). Die maken het reinigen en ontsmetten, volgens vaste protocollen, gemakkelijker en zorgen dat de stal sneller en met minder energie kan worden opgewarmd. Andere facetten van HyCare zijn ongediertebestrijding/wering en optimale drinkwatervoorziening wat betreft hoeveelheid en kwaliteit. Zeer belangrijk is discipline bij de uitvoering van alle onderdelen van HyCare. Schippers heeft voor pluimveehouders die HyCare willen gaan toepassen, een hygiënecoach voor de begeleiding en de motivatie.

In Duitsland al 1,5 jaar ervaring

Volgens Thomas Mallens, Europees divisiemanager pluimvee, leidt het HyCare-principe tot hogere voedselveiligheid, betere voorspelbaarheid van de resultaten, betere uniformiteit en hoger rendement (saldo/m2). In Duitsland, waar Schippers al zo’n 1,5 jaar ervaring heeft met enkele HyCare-stallen, steeg het rendement na toepassen van HyCare met 11%.

Tekst gaat verder onder de foto‘s


 • Het bedrijf is voorzien van een nieuwe hygiënesluis. Het belangrijkste binnen HyCare is het voorkomen van kruisbesmetting door persoonlijke hygiëne en biosecurity. Mallens benadrukt dat weliswaar zaken fysiek zijn aangepast op het bedrijf, maar dat management en discipline misschien wel het belangrijkst zijn. Dat moment dat je iets vergeten bent en even terug de stal ingaat; om dan nog wel te wisselen naar de staleigen kledij. - Foto's: Kirsten Graumans

  Het bedrijf is voorzien van een nieuwe hygiënesluis. Het belangrijkste binnen HyCare is het voorkomen van kruisbesmetting door persoonlijke hygiëne en biosecurity. Mallens benadrukt dat weliswaar zaken fysiek zijn aangepast op het bedrijf, maar dat management en discipline misschien wel het belangrijkst zijn. Dat moment dat je iets vergeten bent en even terug de stal ingaat; om dan nog wel te wisselen naar de staleigen kledij. - Foto's: Kirsten Graumans

 • De demonstratiestal op het bedrijf. Vanuit hier kunnen bezoekers aan de ene kant in de HyCare-stal kijken en aan de andere kant in de referentiestal. In de verschillende hokjes worden de 7 pijlers van het HyCare-principe uitgelegd.

  De demonstratiestal op het bedrijf. Vanuit hier kunnen bezoekers aan de ene kant in de HyCare-stal kijken en aan de andere kant in de referentiestal. In de verschillende hokjes worden de 7 pijlers van het HyCare-principe uitgelegd.

 • Een van de 7 pijlers is optimaal drinkwater. Op deze foto de demonstratieopstelling, met 3 waterpompen zoals ook in de HyCare-stal. Een is bedoeld om constant een lage dosering Di-O-Clean aan het water toe te voegen, om het zuiver te houden. Met de 2e pomp kunnen zuren en dergelijke worden toegevoegd, de 3e is bedoeld voor drinkwaterentingen.

  Een van de 7 pijlers is optimaal drinkwater. Op deze foto de demonstratieopstelling, met 3 waterpompen zoals ook in de HyCare-stal. Een is bedoeld om constant een lage dosering Di-O-Clean aan het water toe te voegen, om het zuiver te houden. Met de 2e pomp kunnen zuren en dergelijke worden toegevoegd, de 3e is bedoeld voor drinkwaterentingen.

 • Iedere stal heeft volledig staleigen materiaal, uitgerust in de kleur van die stal. Van laarzen en overalls tot bezems en handvegers.

  Iedere stal heeft volledig staleigen materiaal, uitgerust in de kleur van die stal. Van laarzen en overalls tot bezems en handvegers.

 • Een andere pijler onder het concept zijn poriedichte oppervlakten om de kans op herbesmettingen in te dammen. In de demonstratiestal is dit getoond op de muur, door een baan wel te coaten en een niet. In de HyCare-stal zijn zowel de vloer als de muren volledig gecoat. “Dan trekt er geen vocht meer in. Een betonvloer is eigenlijk niet te reinigen,” aldus Mallens. Voor de coating komt 1 tot 2 keer per jaar iemand langs om pleksgewijs eventuele beschadigingen bij te werken.

  Een andere pijler onder het concept zijn poriedichte oppervlakten om de kans op herbesmettingen in te dammen. In de demonstratiestal is dit getoond op de muur, door een baan wel te coaten en een niet. In de HyCare-stal zijn zowel de vloer als de muren volledig gecoat. “Dan trekt er geen vocht meer in. Een betonvloer is eigenlijk niet te reinigen,” aldus Mallens. Voor de coating komt 1 tot 2 keer per jaar iemand langs om pleksgewijs eventuele beschadigingen bij te werken.

 • Ook belangrijk binnen HyCare is ongediertebestrijding, met focus op ratten, muizen, vliegen, insecten en isolatiekevers. Die laatste waren de laatste ronde overigens nauwelijks te zien, vertelt Martijn Lamers. Hij vermoedt door de coating. Ongediertebestrijding binnen HyCare draait om preventie. Zo hangen rondom de stallen zo'n 25 vliegenvallen.

  Ook belangrijk binnen HyCare is ongediertebestrijding, met focus op ratten, muizen, vliegen, insecten en isolatiekevers. Die laatste waren de laatste ronde overigens nauwelijks te zien, vertelt Martijn Lamers. Hij vermoedt door de coating. Ongediertebestrijding binnen HyCare draait om preventie. Zo hangen rondom de stallen zo'n 25 vliegenvallen.

Van schakel- naar ketengezondheid

Schippers wil HyCare ook hoger in de keten gaan toepassen, bij (opfok)vermeerderingsbedrijven. Mallens: “We willen van schakelgezondheid naar ketengezondheid. En streven ernaar dat schakels waarde aan elkaar gaan doorgeven.”

Op de demo-locatie gaat Schippers HyCare vergelijken met een ‘gewone’ vleeskuikenstal met reguliere vleeskuikens.

In de 2 R&D-stallen, een kleine en een grote (met 4 rijen van 8 hokken) op deze locatie, gaat Schippers onderzoek doen naar aspecten zoals kringlooplandbouw, volksgezondheid, dierenwelzijn, CO2-footprint en rendement, die alle met elkaar samenhangen. Ook hier is het hoofddoel: productie zonder antibiotica.

Schippers heeft al een HyCare-stal voor varkens en melkkoeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.