Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijsdruk in volle vleeskuikenmarkt

De vraag naar pluimveevlees is eigenlijk best goed.

Slachterijen slachten volop en er wordt veel volume afgezet. Dat voor een redelijk stabiele prijs. Een stijging zit er niet in, omdat het aanbod op de vleeskuikenmarkt ruim is. In deze traditioneel goede afzettijd wordt volop geproduceerd. Doordat de temperatuur daalt, komt de groei er ook weer goed in, waardoor er naast meer dieren ook meer kilo’s aan de slachthaken komen.

Dieren op contract

Slachterijen slachten vooral dieren die ze op contract hebben. Ze hebben weinig animo om bij te kopen. Slachterijen zeggen dat ook bij € 0,84 nog te weinig te verdienen is aan de vrije kuikens.

Slachtlijnen goed bezet met contractkuikens

Bovendien zijn de slachtlijnen al goed bezet met contractkuikens. Wat ook mee speelt is dat veel geslacht product direct de markt op moet. De vriezercapaciteit begint op te raken om de vrieshuizen nog vol zitten met geïmporteerde Braziliaanse filet, met looppootjes die tijdelijk moeilijker naar Azië afgezet kunnen worden en maar ook gewone poten zitten nog volop in de vriezer. Daardoor wist Barneveld moeizaam prijshoudend te noteren voor de vrije kuikens. Lichter blijven staan op € 0,80 tot € 0,82. Voor zware wordt 4 cent meer betaald.

Contractprijzen stapsgewijs omlaag

De contractprijzen gaan nog steeds stapsgewijs omlaag. Waar Clazing (€ 0,84), Frisia Food (€ 0,805), Jan van Ee (€ 0,82) en GPS zijn Remkesprijs (€ 0,885) gelijk houden, betaalt Esbro volgende week geen € 0,84 maar € 0,83 voor de contractkuikens.

Groot verschil met vorig jaar

Het verschil met vorig jaar is opvallend groot. Daar waar de kuikenprijs vorig jaar bleef klimmen tot week 33, stopte de opgaande lijn dit jaar al in week 20. Na een aantal weken stabiele prijs op een duidelijk lager niveau dan vorige jaar, zette in week 25 zelfs de daling al in. En vanaf dat moment loopt het verschil op. Met een prijs van € 0,782 per kilo staat de VCN op dit moment maar liefst 7,3 cent lager dan vorig jaar (€ 0,855 per kilo).

Geen signalen die op verbetering wijzen

Er zijn geen signalen die op verbetering duiden. Het aanbod, zowel uit eigen markt als import uit Oost-Europa zal de komende weken niet verminderen. De huidige lijn van licht dalende prijzen zal daarmee voortgezet worden. Dat maakt de positie van de boer in contractonderhandelingen niet sterker. Voor pluimveehouders die geen contract hebben, maar wel zouden willen is het momenteel zelfs lastig om onderdak te vinden.

Prognose: licht dalend

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.