Pluimveehouderij

Achtergrond

Goede vraag naar eieren houdt aan

Net als vorige week en de weken ervoor loopt de eiermarkt lekker door.

Een stabiele markt met een goede, constante consumptie. De afzet naar de retail loopt nog altijd goed door, maar is iets rustiger nu iedereen de koelkast weer vol heeft na de vakantie. Niets nieuws onder zon eigenlijk. Hoewel dat laatste dan nog wel het spectaculairst is; in andere jaren na de herbevoorrading trad een verzwakking van de markt op, maar daarvan is nu geen sprake.

En dat bij een normaal aanbod voor deze tijd van het jaar. De hennen zijn geleverd en de productie is in de meeste stallen al weer aardig op gang. Zeker het aanbod tot 60 gram is er wel, maar grote eieren zijn er minder dan er gevraagd worden.

Wekelijks prijsstijgingen

Het fundament van de markt is in ieder geval stevig en wekelijks stijgen de noteringen licht. Sommige handelaren vinden dat de gestage ontwikkeling van de eierprijs niet het verloop van de handel weerspiegelt. Aan de andere kant is de markt nu mooi stabiel. Als de prijs omhoog schiet, is de kans groot dat die op een ander moment weer hard keldert.

Lees verder onder de grafiek.

NOP richtprijs 2.0

Waar de de NOP richtprijs 2.0 voor bruine scharreleieren van 62-63 gram deze week nog 8 cent stijgt, komt daar volgende week maar 3 cent bij. Deze gaat van € 7,18 naar € 7,21 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht stijgen van € 6,52 naar € 6,56 per 100. De Amsterdamse grossiers noteren € 0,05 per 100 eieren hoger. En Barneveldse notering voor scharreleieren blijft bij de lichte eieren stabiel en stijgt bij de zwaardere sorteringen € 0,05 per 100 stuks.

Ook de kooieierprijzen zitten in de lift. De NOP-richtprijs voor kooieieren loopt ook komende week weer op; van € 0,823 naar € 0,858 per kilo. De kooieierprijs in het Franse Rungis stegen voor M-en in een week tijd van € 6,85 naar € 7,05 per 100.

Lees verder onder de grafiek.

Kerstmis

Volgende week en ook de week erna wordt voortzetting van de huidige licht stijgende prijslijn verwacht. Handelaren die al voorzichtig wat verder vooruit durven kijken, verwachten in oktober oplopende prijzen. Dat is traditioneel de maand waarop de industrie flink eieren koopt voor de producten die voor de kerst in de winkels komen.

Prognose: stabiele tot licht stijgende prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.