Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiermarkt mooi in evenwicht

Alle marktpartijen doen goed mee, waardoor vraag en aanbod mooi in verhouding zijn.

De stemming op de eiermarkt blijft positief. Het is niet zo dat de eieren niet aan te slepen zijn, maar de vraag is nog altijd goed. In de tweede helft van de week was de vraag zelfs stevig. Dat kwam omdat Duitse inkopers volop insloegen. In Duitsland valt volgende week een werkdag uit door de viering van de Dag van de Duitse eenheid. Inkopers halen bestellingen daardoor naar voren. Dat levert deze week naar schatting 10% meer omzet op.

De vraag naar alle soorten eieren is goed. Hooguit de kleine eieren zijn iets moeilijker te plaatsen. Naar grote eieren is nog altijd veel vraag. Het aanbod daarvan neemt wel wat toe. Door het gunstige weer vreten de hennen goed en vindt er een inhaalslag plaats bij koppels die tijdens hitte even stilgestaan hebben.

Lees verder onder de grafiek.

NOP-richtprijs

De eierprijzen stijgen licht. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt een stuiver; van € 7,22 naar € 7,27 per 100. Witte scharreleieren van dat gewicht stijgen 4 cent naar € 6,61 per 100 stuks.

Was er vorige week verbazing onder pluimveehouders over de daling van de notering van de Amsterdamse grossiers, deze week doen ze dat verschil er ook weer bij. Witte scharreleieren en lichte bruine stijgen een stuiver. Bruine L-en en XL-en plussen een dubbeltje. Bruine M-en komen daarmee op € 8,45 per 100 stuks.

De NOP-kooieierprijs doorbreekt deze week de 90-cent-grens. Met een stijging van bijna 2 cent bedraagt de kiloprijs nu € 0,907.

Lees verder onder de grafiek.

Marktbeeld gunstig

Maar in het algemeen zijn er dus geen verrassingen en weinig veranderingen; de markt beweegt zich rustig en solide voort. De verwachting is dat die dat ook volgende week weer zal doen. De noteringen zullen hun licht stijgende lijn voortzetten. Een lijn die volgens sommige handelaren en pluimveehouders te traag gaat en het gunstige marktbeeld niet geheel weerspiegelt.

Prognose: licht stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.