Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiermarkt loopt onveranderd goed door

De eierprijzen op de spotmarkt stabiliseren. De noteringen stijgen nog wel.

We zitten in de laatste week van de herbevoorrading na de vakantie. De koelkasten en de winkels liggen vol en ook de werkvoorraden zijn op niveau. Eierhandelaren die vorige week nog extra eieren moesten ophalen bij boeren om aan de vraag te voldoen, melden dat vraag en aanbod deze week beter met elkaar overeenstemmen. Er is echter geen ei over. De eiermarkt loopt nog steeds op alle fronten gesmeerd.

Prijzen stabiel, noteringen omhoog

De eierprijzen op de spotmarkt stabiliseren. De noteringen stijgen nog wel. De NOP-richtprijs 2.0 voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt volgende week van € 7,10 naar € 7,18 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht stijgen ook € 0,08 naar € 6,52 per 100. De Amsterdamse grossiers noteren € 0,05 tot € 0,10 per 100 eieren hoger. De Barneveldse notering voor scharreleieren stijgt bij de meeste sorteringen € 0,10 tot € 0,15 per 100 stuks.

Ook de prijzen van kooieieren zitten in de lift. De NOP-richtprijs voor kooieieren loopt ook komende week weer op; van € 0,802 naar € 0,823 per kilo. De kooieierprijzen in het Franse Rungis stegen voor M-en in een week tijd van € 6,60 naar € 6,85 per 100.

Goede vraag vanuit Duitsland

Het aanbod wordt vlot opgenomen en ook het omschakelen van supermarktconcepten zorgt (nog) niet voor overschotten. Aldi is inmiddels overgestapt van gewone scharreleieren op eieren van het Beter Leven-concept. Lidl is nog niet zover. Het is echter niet zo dat daardoor een overschot is aan gewone scharreleieren. De vraag uit Duitsland is behoorlijk, waardoor alles vlot weggaat.

Sommige handelaren verwachten dat de markt zal stabiliseren en komende weken op het huidige niveau doorkabbelt. Anderen denken dat het inzakken van de vraag na de herbevoorrading dit jaar niet echt zal gebeuren en dat de markt de lijn met licht stijgende noteringen zal doorzetten.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.