Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Stalalarm via satelliet: ‘Geen risico met dierenwelzijn’

Pluimveehouder en akkerbouwer Pieter van der Burg werkt met stalalarm via de satelliet. Tot dusver werkt dat naar tevredenheid. ’Ik durf erop te vertrouwen dat ik word gealarmeerd bij een calamiteit.’

De extreem warme periode afgelopen juli toont nog eens het belang van een goed stalalarm. Van der Burg maakt ruim 2 jaar gebruik van AgroAlarm. Via een satellietverbinding meldt zijn alarm het als er iets loos is in de stal. Mocht deze verbinding om een of andere reden haperen, dan wordt gebruik gemaakt van mobiele telefonie voor de verzending van het signaal.

Zijn vorige alarmering ging door blikseminslag naar de knoppen. Hij moest zodoende op zoek naar een nieuw systeem en kwam bij AgroAlarm terecht. Van der Burg: “Voor mijn gevoel was dat toen het meest betrouwbare product op gebied van alarmering.”

Lees verder onder de foto

Pieter van der Burg (35) heeft in Oostwold (Gr.) een bedrijf met 70.000 Goed Nest-vleeskuikens. - Foto: Jan-Willem van Vliet
Pieter van der Burg (35) heeft in Oostwold (Gr.) een bedrijf met 70.000 Goed Nest-vleeskuikens. - Foto: Jan-Willem van Vliet

Wat maakt het volgens jou zo betrouwbaar?

“AgroAlarm monitort zowel de techniek zelf als de processen in de stal. Dat betekent dat ik een signaal krijg als bijvoorbeeld de noodstroomvoorziening van het alarm leeg raakt, maar ook als er iets mis is met de satelliet- of gsm-verbinding. Dan weet ik dat mijn alarmering aandacht vraagt. En ik krijg natuurlijk bericht als de ventilatie niet goed werkt of de staltemperatuur boven de grenswaarde stijgt. AgroAlarm werkt met een noodcentrale. De mensen in de centrale bellen net zo lang tot iemand van de bellijst is bereikt. Desnoods bellen ze met de buren of hulpdiensten als niemand van de lijst bereikbaar is.”

Geeft dat rust?

“Dat vind ik wel. Ik ben als akkerbouwer ook veel op het land. Ik durf erop te vertrouwen dat ik word gealarmeerd bij een calamiteit. Met onweer kan ik net zo min altijd op het bedrijf zijn. Ik weet dat 100% zekerheid niet bestaat, maar deze techniek voldoet uitstekend aan mijn verwachtingen. Daar zitten natuurlijk kosten aan, op jaarbasis € 660 abonnementskosten.”

Waarom heeft alarmering je aandacht?

”Wanneer je tijdig gealarmeerd wordt wanneer er iets mis is in de stallen, kun je vaak erger voorkomen. Dus moet de alarmering goed zijn. Ik moet er niet aan denken als door stroomuitval de kuikens stikken. Met het dierenwelzijn wil ik geen risico nemen. Dat is ook maatschappelijk gezien niet uit te leggen. Daarnaast zit er ook veel geld in de stallen. Ik ben wel verzekerd tegen verstikking van de kuikens, maar hoop daar nooit gebruik van te hoeven maken.”

Word je niet dol van alle meldingen?

“Nee, je bepaalt deels zelf hoe vaak je alarm krijg. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de alarmgrenzen. Zeker in de zomer zet ik deze vrij strak omdat je dan voldoende tijd hebt dingen aan te passen voor het echt kritisch wordt. Je krijgt een sms-bericht met uitleg van de storing. Vervolgens word ik gebeld. Met een code kun je het alarm resetten. Je moet wel binnen een kwartier reageren op een melding, ook ’s nachts.”

Eén reactie

  • tinusje

    het kopje boven artikel klopt niet....als het week lang 40 plus is hebben kippen em mensen er gewoon last van al heb je 1000 alarmen......vreemd dat er in media niet gesproken wordt over oude mensen in verzorgingshuizen die niet eens een airco hebben en we leven in 2019!!!zelfs personeel in de zorg valt flauw door hitte....we hebben de dieren boven mensen verheven...

Of registreer je om te kunnen reageren.