Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Industrie ruimt warme eieren op

De industrie toonde grote bereidheid tot kopen.

De magazijnen van eierhandelaren en pakstations zijn mooi leeg aan het eind van de week. Een week met tegenvallende vraag vanuit de consumptie na de extreme hitte van vorige week. Maar daarentegen toonde de industrie grote bereidheid tot kopen. En dat is mooi. Want hoewel handelaren er dan prijstechnisch soms een veer moeten laten, zijn de ‘warme eieren’ wel van de markt en kunnen ze volgende week met een schone lei beginnen.

En daarmee is de stemming best positief. Er ligt een goede bodem in de markt. Het is niet vreemd dat het even rustiger is als het extreem warm is geweest. En zodra de prijs daardoor iets zakt duikt de industrie erop. Daarmee wordt verdere prijsval voorkomen.

Lees verder onder de grafiek.

NOP-richtprijzen toonden lichte verbetering

Barneveld noteerde prijshoudend. De Amsterdamse grossiers ook voor S-en en M-en, maar de grotere maten plusten een stuiver. Witte L-en plusten zelfs een dubbeltje. De NOP-richtprijzen toonden lichte verbetering. De richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram gaat € 0,02 omhoog naar € 6,48 per 100 stuks. Witte van dat gewicht stijgen een stuiver naar € 5,92 per 100. Ook de kooieierprijs zit in de lift. Die gaat van € 0,748 naar € 0,768 per kilo.

De industrie heeft nog geen strategische voorraden kunnen aanleggen. Het leeuwendeel van wat gekocht is, is de lopende productie ingegaan. Alleen biologische eieren, daarvan zijn er ruim op voorraad gezet. Doordat de voorraden klein zijn, is er geen druk om te verkopen.

Lees verder onder de grafiek.

Consumptie eieren zwak

De consumptie zal nog een paar weken zwak blijven. Na week 34 zijn de vakanties voorbij en worden de koelkasten weer gevuld. De kans is groot dat de prijs dan ook verder aan gaat trekken. De industrie heeft dan maar kort de tijd gehad om wat groter in te slaan. Daardoor industriële inkopers ook dit najaar veel kooplust blijven tonen. De goede bodem in de markt blijft daarmee bestaan.

Meer aanbod van eieren

Wel zal het aanbod gaan toenemen. Er komen nogal wat hennen in productie, in stallen die in de zomer leeg staan. En ook in België worden extra eieren verwacht doordat geruimde bedrijven weer gaan opleggen. En de afgelopen weken hebben de S-eieren niet kunnen profiteren van het positieve sentiment. Daar zijn er voldoende van en daar zal naar verwachting dan ook geen gebrek aan komen.

Voor de korte termijn wordt voortzetting van het stabiele tot licht stijgende prijspeil verwacht.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Laatste reacties

  • el

    Eten de vakantie gangers geen eieren?

  • Eirunner

    De industrie koopt nu extra veel, omdat de prijzen omhoog gaan de komende weken. Mensen vullen de koelkast weer, dus vraag consumptie-eieren omhoog. Maar door de extreme hitte is het eigewicht ook nog eens flink gedaald bij alle eieren en daar bovenop ook nog een lagere productie. Dus kies eieren voor je geld!!

  • kuiken007

    lijkt me dat de komende weken de prijs moet gaan knallen, of zouden er nog vreemde krachten aanwezig zijn om dit te voorkomen?

  • Jammer voor diegenen die hun 1 ster eieren vast hebben gelegd voor een kl#te prijs. Als we dit minder zouden doen kwam er meer schot in de zaak. Helaas zijn vele van onze collega's niet bij machte om voor hun eigen gewin te onderhandelen. En kiezen voor zekerheid, en het gewin in de opvolgende schakels te laten plaatsvinden. ( handel/grootgrutter)

Of registreer je om te kunnen reageren.