Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Eieren zijn soms letterlijk niet aan te slepen

De eiermarkt heeft opnieuw een mooie week achter de rug. De afzet loopt vlot, zeer vlot.

De markt loopt zo gesmeerd dat afnemers soms al op het pakstation staan, terwijl de eieren nog binnen moeten komen.

Iedereen vraagt eieren en in alle segmenten loopt de handel vlot. Zelfs biologische eieren, waar tot voor kort echt de klad in zat, vliegen als warme broodjes over de toonbank. Waar een paar weken geleden nog € 0,08 tot € 0,09 cent werd geboden voor een biologisch ei, wordt op de spotmarkt nu € 0,14 tot € 0,15 per stuk betaald. Dat werkt door op de contractprijzen. Waar een jaar geleden gemiddeld € 0,155 per ei gangbaar was, konden pluimveehouders een paar maanden gelden amper € 0,11 per ei krijgen. Jaarafspraken die nu gemaakt worden zitten zo rond de € 0,135 per stuk. Een duidelijke verklaring voor de plotselinge opleving is er niet, behalve dat de hele eiermarkt goed draait nu de herbevoorrading na de vakantie aan de gang is.

Lees verder onder de grafiek.

Scharreleieren

De noteringen voor scharreleieren in Barneveld gingen donderdag bij de grotere maten met € 0,25 omhoog. Eieren van 64 gram kwamen daarmee op € 7,10 per 100. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram kwam met een plus van € 0,19 op diezelfde € 7,10 per 100. Witte scharreleieren van dat gewicht doen € 6,44 per 100. Een stijging van € 0,12. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren stijgt duidelijk sneller dan afgelopen weken. Deze gaat van € 0,783 naar € 0,802 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Beter Leven-eieren

Op 1 september stappen een aantal supermarkten over op Beter Leven-eieren. Dit zou ten koste gaan van het reguliere scharrelei. Handelaren verwachten dat het effect meevalt. Sommige marktdeskundigen vragen zich af of er wel voldoende Beter Leven-eieren zijn om zonder mixen in de vraag te voorzien. Anderen wijzen op de goede vraag naar eieren uit Duitsland. Scharreleieren die over blijven, zijn daar naar verwachting eenvoudig te plaatsen.

Ook volgende week loopt de herbevoorrading nog en zal de verkoop naar verwachting even vlot verlopen als deze week. Door de beperkte voorraden bij pakstations en verwerkende industrie maakt ook de perspectieven voor de maanden september en oktober gunstig.

Prognose: stijgende prijs.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Weet je al hoeveel stallen leegstaan? Dat is de reden van een tekort.

 • ow ow wat zijn ze duur....6,40 voor wit scharrelei NLis maar matig prijsje...wat is er loos dat ze nog geen 8 cent zijn?

 • husky

  of 12 cent, waarom grote stallen?.....omdat er anders de kost niet verdient kan worden. simpel zat.

 • Almagro

  @"wat is er loos dat ze nog geen 8 cent zijn?"
  Wat er loos is?
  Simpel: de markt werkt niet meer. De meeste eieren worden op een contractprijs die veelal onder de kostprijs ligt opgeladen dus die krijgt de handel sowieso. Dan wordt er hier en daar een beetje met containers of pallets geschoven en af en toe een oogje dicht geknepen en rest nog de vraag vanuit de industrie. Die vult de tekorten wel wat aan met Oekraïense batterij of Spaanse salmonella eieren die ergens staan te wachten en we zijn weer een week verder.
  Wanneer pluimveehouders nu nog niet het heft in eigen hand nemen en alles maar laten gebeuren moet men eigenlijk ook niet meer klagen maar gewoon accepteren dat het zo is en blijft. Dikke marges verderop in de keten en de producent draait op voor alle kostenstijgingen en wacht af wat er verderop in de keten van tafel valt wanneer de rest is uitgegeten.
  Er wordt zowat gevochten om eieren en de grote vraag moet nog komen, wie heeft het dan voor het zeggen? Diegene die al dat moois produceert of diegene die slechts met dozen schuift ??

 • bertvanleeuwen

  Letterlijk maar één middel: niemand geen contract meer.........en de markt zal zich herstellen!
  Janet

 • mr X

  De eieren worden allemaal op contract verkocht aan de supermarkten. De vrije markt is een zeer beperkte markt. Het is volgens mij niet meer mogelijk om geen contract meer af te sluiten. Helemaal overgeleverd zijn aan de grillen van de markt als er plotseling een tekort is of als er een ziekte uitbreekt. Is het tekort niet te wijten aan de problemen in België. Volgens mij heeft dit zeker invloed op de markt. De Nederlandse eierhandelaren spelen samen een spel en daar zijn pluimveehouders niet tegen opgewassen. En de pluimveehouders zijn zo verdeeld; en dat kost de pluimveehouders veel geld. En dat zal nooit veranderen. Er is ook een andere tendens gaande; de eierhandelaren krijgen zelf steeds meer eigen bedrijven. Dat vind ik een grote zorg. Wie bindt de kat de bel aan? Niemand!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.