Pluimveehouderij

Achtergrond

Contractprijzen vrije kuikens cent omlaag

Nadat de prijs voor de vrije kuikens vorige week daalde door de slechte vleesafzet, gaan komende week de contractprijzen omlaag.

De meeste slachterijen halen een cent van hun notering af. De VCN daalt met een halve cent naar € 0,787 per kilo levend gewicht. Daarmee staat de VCN bijna 7 cent lager dan vorig jaar om deze tijd. Met de contractverlagingen benaderen de kuikenprijzen het niveau waar ze afgelopen winter op zaten. En dat in wat traditioneel gezien wordt als de beste tijd van het jaar.

De vrije prijzen blijven komende week op het niveau dat ze deze week ook hebben; kuikens tot 2 kilo brengen € 0,80 tot € 0,82 per kilo op. Zwaardere kuikens zitten € 0,04 hoger. De prijshoudende notering kwam er doordat er meer volume weggezet kan worden.

Meer vraag naar kip

Want met terugkerende vakantiegangers en gunstig barbecue-weer is er meer vraag naar kip. Bereidheid om meer te betalen is er echter niet. Het aanbod van levende dieren is ruim, waardoor slachterijen zeggen volop te slachten om de dieren maar weg te krijgen. Met de contracten is een groot deel van de vraag gevuld, waardoor de animo om vrije kuikens bij te kopen laag is.

Doordat het volume wel weg loopt, zijn echter alle dieren wel te plaatsen. Dat is voldoende voor een prijshoudende notering, maar meer zit er voorlopig ook niet in.

Prognose: stabiel tot lager

Of registreer je om te kunnen reageren.