Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Lichte kuikens moeilijk te plaatsen

De vleeskuikenmarkt blijft stroperig lopen. Slachterijen komen leeg, maar dat is het dan ook wel.

Het maakt de stemming wat gelaten. Daar waar in andere jaren de prijslijn van de vrije kuikens oploopt naar de zomer, is die dit jaar dalend. De prijsval is met de noteringen voor deze week gestabiliseerd en ook de prijzen voor komende week zijn onveranderd. Zowel bij de lichte (€ 0,86 tot € 0,88 per kilo) als de zwaardere vrije kuikens (€ 0,88 tot € 0,90 per kilo).

Meer uitgeladen

Daar waar vorige week de hoop nog leefde dat de prijzen van de lichte kuikens mogelijk naar die van de zware toe kon kruipen, lijkt die hoop vervlogen. Vroeger lag de prijs van de lichte kuikens boven die van de zware, maar dat is volledig gekanteld. Er wordt tegenwoordig meer uitgeladen dan vroeger. En bij het uitladen werd vroeger 15 tot 20% van de kuikens eerder geladen dan de grote groep, tegenwoordig is dat vaak 25 tot 30%. En daar komt bij dat de markt voor grillkuikens krimpt. Handelaren en slachterijen adviseren daarom vroeg uit te laden en kuikens zwaarder te maken, omdat dieren net onder 2 kilo moeilijk te plaatsen zijn.

Stabiele koers

Contractprijzen die deze week daalden, noteren voor volgende week onveranderd. De contractprijzen van Esbro en Jan van Ee doen volgende week een halve cent minder. Zij komen daarmee op respectievelijk € 0,87 en € 0,855 per kilo. Het is weinig verrassend dat ook de VCN komende week iets lager uitkomt; een halve cent lager op € 0,81 per kilo. De Belgische ABC-prijs blijft wel gelijk op € 0,87 per kilo. De vrije prijzen van Deinze stijgen licht: met +1 komen die op € 0,86 tot € 0,88 per kilo. Een vergelijkbaar niveau als de prijzen in ons land. Voor de komende weken wordt een stabiele koers voor de vrije kuikens geprognotiseerd. Op de contractprijzen staat nog wel wat druk.

Prognose: stabiel tot licht dalend

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Waarom nog uitladen, 17-18 op een vierkante meter en alles in 1 keer weg als het vol is. Lagere kosten is het gevolg met minder stress voor kuiken en boer, minder risico met een veel grotere kans op antibiotica vrij draaien. Uitladen moest wat mij betreft verboden worden. De ééndagkuikensector en de voersector worden er flink beter van, een vleeskuikenhouder naar verhouding maar weinig. Criticasters moeten het maar eens proberen zonder naar hun adviseur te luisteren, denk dat er verscheidene mesters zijn die daarna denken: Goh, zo kan het dus ook. Had 20 jaar geleden al gemoeten, dan had het reguliere kuiken stand gehouden. Nu wordt die verkettert.

 • eetkip

  Bierema, helemaal mee eens, duurzaam heet dat

 • R. B.

  Kip van 2500 gram is tegenwoordig midden segment maar als je niet wil uitladen met 3kg plus wordt de rekensom heel anders.
  Want als je de juiste combi hebt met voer en kuikenkwaliteit is op 42 dgn tussen 3200 en 3350 momenteel goed te halen. Dat houd in dat je 12,5 kuikens perm2 kan opzetten. Dan wordt uitladen toch wel aantrekkelijker.

 • jp.bierema

  Daar heb je een punt. Maar als iets niet meer mag en men wil het toch kopen zal de portemonnee getrokken moeten worden. Heb het zelf ook gedaan in het verleden, tot wel 3,7-3,8 kg/dier. De risico's lopen ook navenant op, met 38 graden zoals laatst is gebeurd geeft heel veel stress.

Of registreer je om te kunnen reageren.