Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Deel contractprijzen omlaag

De druk op de kuikenmarkt vertaalt zich in lagere prijzen.

Zoals vorige week al werd verwacht toen bekend werd dat de VCN deze week een kwart cent lager ligt dan vorige week, heeft dat effect op de contractprijzen. Zowel Frisia Food als GPS verlaagt zijn contractnotering met 1 cent naar respectievelijk € 0,835 en € 0,84 per kilo. De Remkesprijs daalt naar € 0,915 per kilo. Ook andere, niet openbare, prijzen gaan omlaag, waardoor de VCN volgende week driekwart cent lager uitkomt dan deze week, op € 0,815 per kilo.

Niet alle contractgevers zetten het mes in de contractprijzen. Clazing houdt zijn notering onveranderd op € 0,88. Esbro blijft staan op € 0,875 en Jan van Ee blijft op € 0,865 per kilo. De Belgische ABC-prijs blijft ook gelijk op € 0,87 per kilo. Datzelfde geldt voor de prijzen van de vrije kuikens. Na 2 weken van prijsval stabiliseren deze op € 0,86 tot € 0,88 voor kuikens tot 2 kilo en € 0,88 tot € 0,90 voor kuikens boven dat gewicht.

Ondanks de prijsdruk zijn er ook lichtpunten. De komende 2 weken zijn er namelijk niet veel kippen. Dat ligt niet zozeer aan de warmte, maar is volgens marktpartijen meer een gevolg van de cyclus in de markt. 7 weken geleden was het aanbod ook wat kleiner. En een wat geringer aanbod is welkom. Naast de marktwerking op de kuikenmarkt geeft het ook verlichting op de vleesmarkt als er minder kilo’s pluimveevlees beschikbaar komen.

Toch zal het de animo om te slachten niet direct vergroten. Omdat de afzet stroef loopt, doen slachterijen rustig aan. Dat laatste wagentje per dag nemen ze er net zo lief niet als wel bij. De verlaging van de contractprijzen verbetert wel de stemming bij slachters.

Het te dichten gat lijkt niet enorm groot. Marktpartijen verwachten dat de VCN en ABC wellicht nog een cent achteruitboeren de komende weken, maar dat dan de pijn geleden is. De prijzen van de vrije kuikens worden stabiel tot oplopend ingeschat, waarbij de kans groot is dat de notering van de lichtere kuikens weer naar die van de zware toe beweegt.

Prognose: contracten lichte daling, vrije kuikens stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Eén reactie

  • groot boerdam

    Zozo de GPS het eerste met verlagen?
    Het eerste met verlagen en het laatste altijd met verhogen!

Of registreer je om te kunnen reageren.