Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vleeskuikenmarkt lijkt te kantelen in ‘toptijd’

Het is mooi weer en de barbecues roken volop.

Het is de tijd dat consumenten rundvlees laten liggen en kip uit de schappen pakken. En toch wil de kuikenmarkt maar niet loskomen. Sterker: de vrije kuikens leveren opnieuw wat in en ook de prijsdruk op de contracten neemt toe.

In België is de situatie niet beter. De ABC verliest deze week het centje dat het onlangs pluste en komt op € 0,87 per kilo. En ook de vrije prijzen van Deinze verliezen wat. Die komen met een -2 op een vergelijkbaar niveau als de vrije prijzen van Barneveld deze week hebben: € 0,86 tot € 0,88 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Voorraden

Een deel van de vrije kuikens die niet door Nederlandse slachterijen worden opgenomen, worden in het buitenland geplaatst. En ook slachterijen zeggen nog wel leeg te komen. Dus de situatie is niet zo slecht dat er al voorraden gevormd worden en dat die voorraad wekelijks groeit. Maar dat alles in week 26 al op zijn retour zou zijn, had ook niemand verwacht. Dit is de tijd dat normaal gesproken het pluimveevlees niet aan te slepen is. Het is goed te zien aan de prijslijnen van de VCN en de vrije kuikens. Die stegen vorig jaar nog volop. Met een daling van 2 cent zitten de lichte vrije kuikens nu met een niveau van € 0,88 per kilo bijna een dubbeltje lager dan vorig jaar in week 26. De VCN staat 2,75 cent lager op € 0,8225 per kilo.

Zwaardere vrije kuikens

Voor de tweede week op rij dalen de zwaardere vrije kuikens minder snel dan de lichtere. De markt voor lichte kuikens is een specifieke markt die beperkt in omvang is. Voor de reguliere markt nemen slachterijen liever zwaardere kuikens omdat daarmee voor dezelfde slachtkosten meer kilo’s van de haak komen. En nu het rendement knelt bij slachterijen zijn ze daar nog scherper op. En aan de andere kant groeit het aanbod in deze klasse door het warme weer juist. Kuikenhouders willen eerder uitladen en de groei is lager waardoor kuikens soms tegenvallen in gewicht.

Lees verder onder de grafiek.

Trouwe leveranciers

En vooral het feit dat de VCN volgende week daalt is veelzeggend. Al is het maar een kwart-cent, daarmee is het bal wel geopend. Het geeft (andere) slachterijen de ruimte om ook hun contractprijs aan te passen. En als de markt niet verbetert overwegen verschillende slachterijen dat ook te doen.

Tot nu toe was onderhuids die wens er wellicht wel, maar gebeurde het niet. Het doel van contracten is juist pieken en dalen wat afvangen, daardoor willen slachterijen hun trouwe leveranciers niet afvallen. Zeker niet in een tijd dat de markt normaal gesproken op een hoogtepunt. Als het augustus was, is de keuze voor verlaging psychologisch toch anders. Daarbij speelt ook de angst voor imagoschade mee; niemand wil de eerste zijn die een brede prijsverlaging ontketent.

Lastige afzet filet

Aan de andere kant loopt de vleesmarkt al maanden niet volgens verwachting en blijft telkens het gehoopte herstel uit. En met een filetafzet die al maanden lastig is, is de afzet van botproducten de kurk waarop de markt drijft. Deze is in kilo’s een groter deel dan filet en de afzet loopt tot dan toe voorspoedig. Maar ook daarbij lijkt nu, vooral in de afzet van vers product, wat weerstand te komen. De prijsdruk neemt dus opnieuw verder toe. En na de vrije prijzen, is verlaging van de contractprijzen niet ondenkbaar nu de geest uit de fles is.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Eén reactie

  • Probe

    Gezien de stijgende voerprijzen, lagere aanvoer door extra uitval en lagere slachtgewichten in heel Europa door hitte en oplopende vraag van dierlijk eiwit uit Azië is het niet ondenkbaar dat dit een kleine rimpeling is en er binnenkort weer oplopende prijzen te verwachten zijn. Geen pluimveeslachter zal hier als laatste willen aanhaken.

    Misschien had huidige situatie ook zo beschreven kunnen worden...

Of registreer je om te kunnen reageren.