Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Verwerkers leggen stevige bodem in eiermarkt

Zoals verwacht maakte de eiermarkt aan het begin van de week een pas op de plaats.

Na het warme weekend vielen de bestellingen van de retail lager uit. Maar door het naderende pinksterweekend herstelde de markt ook weer snel. Dat maakte van de eindsprint richting Pinksteren geen topweek, maar een gewone week. Een week waarin de eieren wel mooi weg lopen.

Goede vraag verwerkers

En daar waar de consumptie wat tegenvalt, heft de goede vraag van verwerkers dit weer op. Zij kunnen veel eieren hebben. Volgens eierhandelaren is de industrie wat verrast door de prijsontwikkeling. Verwerkers hadden niet veel voorraden aangelegd in de verwachting dat de prijs nog wat verder zou dalen. Nu die dat niet doet en sinds een paar weken weer een voorzichtig stijgende lijn te pakken heeft, moeten ze wel kopen. ‘Over 10 weken staan we al aan de andere kant van de vakantie. In die korte tijd moet de industrie zijn voorraden aanleggen’, klinkt het vanuit de handel. Dit zorgt voor een stevig fundament aan de onderkant van de markt.

Aanbod gering

Maar niet alleen de voorraden zijn beperkt, ook het aanbod is gering. Er zijn veel kleine eieren en die lopen makkelijk weg. De eierprijzen laten daarbij opnieuw een licht stijgende lijn zien. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt van € 6,76 naar € 6,82 per 100. Diezelfde hoeveelheid witte stijgen een stuiver in prijs; van € 6,18 naar € 6,23. De kooi-eierprijs laat een kleine daling zien; van € 0,771 naar € 0,762 per kilo eieren.

Zijwaartse beweging

Door het wegvallen van pinkstermaandag zullen de bestellingen voor consumptie-eieren volgende week opnieuw niet hoog zijn. Eierhandelaren verwachten een volle 20% daling van de vraag naar consumptie-eieren. Maar ook dat de industrie deze volledige hoeveelheid eieren gaat opnemen. Dat is dan wel tegen een lagere prijs. Een zijwaartse beweging van de eierprijzen ligt daarmee meer voor de hand dan een prijsstijging.

Prognose: stabiele prijs.

Laatste reacties

 • wimschaap

  beetje raar , in de winkel 032 cent , wij voor bruine 60 gr 6 cent . klop van geen kant

 • pinkeltje

  Waarom zou dat niet kloppen?

 • l coumans

  Beter niet meer maken.beste Wim

 • mr X

  prijzen willen alleen maar stijgen bij ongeregeldheden in de markt, zoals nu door de problemen in België. Dat is helaas...

Of registreer je om te kunnen reageren.