Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Tientallen kuikenhouders werken met X-Treck

De innovatieve X-Treck van Vencomatic Group draait 5 jaar in de praktijk. Volgens productmanager Victor van Wagenberg hebben enkele tientallen Nederlandse vleeskuikenhouders dit innovatieve systeem, waarbij kuikens in de stal uit het ei komen, in hun bedrijfsvoering opgenomen.

Volgens Victor van Wagenberg van Vencomatic Group werken enkele tientallen Nederlandse vleeskuikenhouders met X-Treck. Als productmanager was Van Wagenberg vanaf het prille begin betrokken bij de ontwikkeling van het innovatieve systeem, waarbij kuikens in de stal uit het ei komen. “Er zijn verschillende manieren waarop ‘on farm hatching’ (uitbroeden op boerderijniveau, red) kan worden toegepast. Gezien de verregaande automatisering durf ik te stellen dat X-Treck het meest volwassen systeem is”, zo vertelt hij.

Kuikens komen uit het ei in de X-Treck. - Foto: Bert Jansen
Kuikens komen uit het ei in de X-Treck. - Foto: Bert Jansen

X-Treck werd in 2014 op de markt gebracht. Vleeskuikenhouders met X-Treck kopen geen eendagskuikens maar 18-daagse broedeieren. De kuikens kruipen in de stal uit het ei en hebben meteen toegang tot voer en water. Het systeem draagt volgens Van Wagenberg bij aan het verbeteren van de kuikenkwaliteit en het rendement.

Het inschuiven van de eieren en het oplieren van het systeem gebeurt grotendeels automatisch. Het verwijderen van eischalen en niet uitgekomen eieren zorgt voor extra arbeidstijd. “De druk op de periode van leegstand wordt verhoogd. Dat vraagt een stukje planning en organisatie”, erkent Van Wagenberg.

Temperatuur eierschalen beter te sturen dan temperatuur broedeieren

Ook met X-Treck blijft het mogelijk om volgens een 7-weekse planning te werken, zo vertelt Van Wagenberg. “Al onze klanten doen dat.” De broedeieren worden logischerwijs eerder geleverd (op dag -3 van de ronde) dan de eendagskuikens. Na het inschuiven van de eieren, is het mogelijk om de stal in te strooien. Op dag -1 zijn vrijwel alle kuikens uit het ei gekropen.

Bij X-Treck hangen de broedlades met eieren in de lucht. Met de luchttemperatuur is de temperatuur van de eierschalen goed te sturen, zo zegt Van Wagenberg. “De temperatuur van broedeieren die in het strooisel liggen, is veel moeilijker te sturen.”

Na het uitkomen van de eieren vallen de kuikens in het X-Treck-systeem op een verwarmde kunststof tussenvloer, de zogenoemde ‘in-cradle’. “Daar kunnen de kuikens goed opdrogen. Na enkele uren landen de kuikens op de stalvloer en kunnen ze eten en drinken.”

Lees verder onder het filmpje.

Terugverdientijd vaak minder dan 3 jaar

Een broedei is goedkoper dan een eendagskuiken. Volgens Van Wagenberg is het verschil 2,5 tot 3 cent per stuk. Daartegenover staan extra arbeidskosten. De investering in X-Treck komt uit op ongeveer € 1 per kuikenplaats. De precieze kosten verschillen per bedrijf en hangen onder meer af van de mate waarin wordt gekozen voor automatisering en de lengte van de stal. De terugverdientijd hangt af van de resultaten en verschilt per bedrijf.

“Een terugverdientijd van minder dan 3 jaar blijkt vaak mogelijk”, aldus Van Wagenberg. Hij verwacht de komende jaren meer interesse vanuit Nederland. “De aandacht voor een betere kuikenkwaliteit neemt toe. X-Treck draagt daaraan bij. Onze klanten zijn enthousiast over de resultaten en merken bovendien dat het werkplezier toeneemt. Het is bijzonder om eieren in je stal te zien uitkomen. Sommige van onze klanten investeerden ook in eigen voorbroedmachines. Maar niet iedereen is bereid om daarin te investeren en extra risico op zich te nemen.”

De productmanager zegt niet te weten waarom de laatste jaren niet meer vleeskuikenhouders overschakelden op X-Treck. “Die vraag is voor mij lastig te beantwoorden. Klaarblijkelijk hebben kuikenhouders hun geld en energie eerst in andere projecten gestoken.”

X-Treck draait ook in omringende landen als Duitsland, België en Denemarken.

Laatste reacties

  • R. B.

    Ze zullen nu wel weer via dierenpartij etc. gaan lobien om dit verplicht te stellen

  • p.stroo1

    Wij vinden dit reclame maken voor Vecomatic, het kan veel eenvoudiger en goedkoper.

  • zeugenhouderij!!

    klopt en in 3 jaar terug verdienen voor zo´n simpel systeem is lang

Of registreer je om te kunnen reageren.