Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijzen vrije vleeskuikens dalen onverwacht

De prijzen van vrije kuikens dalen. En dat is tegen alle verwachtingen en ervaringen uit het verleden in.

Daar waar 3 weken geleden nog werd gedacht dat de vleeskuikenprijzen zouden stijgen, openbaart de realiteit zich in tegenovergestelde richting. De prijzen van vrije kuikens dalen. En dat is tegen alle verwachtingen en ervaringen uit het verleden in. Dit is de tijd dat het moet gebeuren op de kuikenmarkt. Aantrekkende vraag door mooi weer en volle slachtweken tussen Pinksteren en de zomer zorgen er dan voor dat er krapte ontstaat. Krapte die de prijs van vooral de vrije kuikens opstuwt.

Ruim aanbod omdat vraag niet stijgt

Maar daarvan is nu dus geen sprake. Het aanbod is afgestemd op de normale cyclus van stijgende vraag. Nu die er niet is, is het aanbod ruim. Daar komt wat extra aanbod bij na het faillissement van een slachterij in België. En slachterijen hebben wel de capaciteit om meer te slachten, maar de lust ontbreekt door de lage vleesprijzen. En dan lopen de botproducten nog wel weg. Het is vooral de filetprijs die pijn doet. Met € 3,15 per kilo bevroren filet ligt de opbrengst een procent of 10 onder het niveau van vorig jaar.

Prijzen lichte kuiken dalen extra hard

Dit heeft zijn effect op de kuikennoteringen. De prijzen van de vrije kuikens blijken niet langer bestand tegen de prijsdruk. De notering daalt 2 cent naar € 0,89 tot € 0,91 per kilo. De prijzen van lichte kuikens dalen nog harder. Die gaan van € 0,91 tot € 0,93 naar € 0,88 tot € 0,90 per kilo.

De markt voor grillers is een kleine markt, die op dit moment net als al het andere niet goed loopt. En voor gewoon slachten is het rendement van lichte kuikens lager dan van zwaardere omdat de slachtkosten over minder kilo’s worden verdeeld. Lichte kuikens zijn daarom moeilijk te slijten momenteel. En dat terwijl het aanbod extra toeneemt omdat pluimveehouders graag al wat vooruit leveren voor de tropische hitte die voor begin volgende week voorspeld wordt.

Druk op contractprijzen neemt toe

De contractprijzen zijn onveranderd. Maar net als vorige week geven slachterijen aan dat de druk daarop wel toeneemt. Als er één slachterij de stap neemt om als eerste te verlagen, zal de rest volgen. Maar aan de andere kant wordt er ook over de grens gekeken naar concurrenten. En dat de Belgische ABC vorige week nog verhoogde, geeft een remmende werking op een eventuele stap om te verlagen.

Het ziet er niet naar uit dat de filetmarkt op korte termijn aantrekt. En het feit dat over een maand de zomervakantie al begint, tempert de hoop op herstel nog verder. Voortzetting van het huidige prijsniveau is waar handelaren op hopen, maar (verdere) verlaging behoort ook tot de mogelijkheden.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.