Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijsdruk vleeskuikenmarkt neemt toe

De kuikenmarkt heeft een taaie week achter de rug. Slachterijen komen niet, of met hangen en wurgen, leeg voor het pinksterweekend.

Al maanden is er week na week de hoop dat het een keer beter moet gaan, want dit is de tijd dat de pluimveevleesmarkt soepel moet lopen. En zeker afgelopen week waren alle ingrediënten voor een goede stemming aanwezig: minder vlees beschikbaar, doordat een slachtdag uitviel, het einde van de ramadan en een weekend met prachtig mooi weer voor de barbecue. Afnemers zouden het vlees uit de vingers van de slachters moeten trekken. Maar dat gebeurt niet. En daardoor is de stemming bij de slachterijen bedrukt.

Bron van het onheil zijn de lage filetprijzen. Vorig jaar waren de prijzen goed, maar toen was Brazilië niet op de markt. Daar komt weer volop filet vandaan. Maar ook Polen en Oekraïners leveren het voor lage prijzen. En de productie in Nederland en België draait ook volop, in de verwachting dat dit de tijd is van grote vraag.

Er is dus volop kip. En slachterijen slachten vlot door, maar ook niet meer dan ze nodig hebben of contractueel verplicht zijn. De stimulans ontbreekt om in de huidige markt extra dieren te verwerken. Het gevolg is dat met doorschuiven van zowel slachtingen als uitleveren van wat geslacht product naar volgende week en door minder uit te laden, getracht wordt de pijn te verdelen over meerdere weken. Slachterijen verwachten in de loop van week 25 de hobbel weer weggewerkt te hebben.

De prijzen van de vrije kuikens staan op € 0,91 tot € 0,93 per kilo en blijven volgende week moeizaam onveranderd. Ook de contractprijzen veranderen niet. De VCN blijft op € 0,825 staan.

Normaal gesproken is de kipconsumptie in juni en juli wat hoger dan de maanden ervoor en neemt het aanbod wat af doordat de groei geremd wordt bij hogere temperaturen. Normaliter goed voor een prijsstijging, maar nu de markt zelfs in de goede tijd onder druk staat en eerdere impulsen de markt niet verbeterden, lijkt een onveranderde prijs het hoogst haalbare. Slachterijen geven aan dat de druk zo groot is dat een verlaging van het prijspeil, ook van de contractprijzen, steeds dichterbij komt.

Prognose: maximaal stabiel.

Eén reactie

  • R. B.

    Als we nu eens een nieuw concept optuigen 3 maal NL KIP. Kwaliteit gewaarborgd.
    TROTS OP ONS EIGEN PRODUKT

Of registreer je om te kunnen reageren.