Pluimveehouderij

Achtergrond

Nepluvi pleit voor betere verwaarding kipdelen

Tegengaan van voedselverspilling en betere verwaarding van kipdelen leidt tot duurzamere veehouderij.

“Er zijn 7 miljard mensen in de wereld, we produceren voedsel voor 10 miljard mensen en 800 miljoen mensen hebben honger. Wij knikkeren voor 3 à 4 miljard mensen voedsel weg.” Dit zei cateraar Bob Hutten woensdag tijdens het 5e Nationaal Pluimveecongres. Dat had van de organisatoren Dutch Poultry Centre en VIV als thema Kringlooplandbouw gekregen, met als subtitel ‘Meer waarde(ring) voor pluimvee.nl’.

Verspillingsfabriek

Voor Hutten draagt verspilling tegengaan bij aan de transitie naar een duurzamere maatschappij. Hij wil meedenken over oplossingen tegen verspilling. Zelf levert hij daar een concrete bijdrage aan met de door hem opgerichte Verspillingsfabriek, die van ‘geredde’ groenten smaakvolle, lekkere producten maakt, zoals soepen, sauzen en stoof.

Consumentenwens centraal

Over waarde creëren bruist Hutten van ideeën. Zijn uitgangspunt is de wens van de klant/consument centraal stellen. Niet voor de laagste prijs produceren en verkopen, maar maatschappelijk en ecologisch verantwoord ondernemen. Niet reactief, maar creatief zijn.

Pluimveehouders die de beste of gezondste kip van de wereld willen leveren of een restaurant met de beste eieren willen beginnen, kunnen daarbij hulp krijgen van Hutten. “Dan komen jullie bij mij om die kip klaar te maken voor de consument.”

Incourante kipdelen verwaarden

Zijn handreiking werd opgepakt door onder andere Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat. Die zou graag zien dat de vleugeltjes en andere incourante delen van kippen, die nu voor weinig geld worden geëxporteerd naar onder meer Azië, in Huttens Verspillingsfabriek verwerkt kunnen worden en zo meer waarde kunnen krijgen. En dat de pluimveesector een verhaal kan maken van die kipdelen die nu ver weg moeten worden afgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.