Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Druk op kuikenprijzen in hoogseizoen

De kuikenprijzen maken weer een zijwaartse beweging.

Zowel de Barneveldse notering van vrije kuikens als de contractnoteringen gaan ongewijzigd de nieuwe week in. Voor de tweede achtereenvolgende week bleven de vrije prijzen moeizaam onveranderd op € 0,91 tot € 0,93 per kilo.

Pinksteren

Deze week zijn er door het uitvallen van pinkstermaandag als slachtdag ruim voldoende kippen in aanbod. Slachtingen schuiven daarom deels door naar begin volgende week. Doordat er volgende week nog iets ruimte is, was prijshoudend een optie. En dat waarbij tot voor kort de verwachting was dat de vrije prijzen tussen Pinksteren en begin juli nog wel eens konden gaan plussen. Bij een goede markt was dit wellicht aan de orde. Maar dit jaar lijkt het prijsverloop anders dan eerdere jaren. Het prijsdal in de winter was diep en het prijsherstel is niet zoals marktpartijen hadden verwacht.

Lees verder onder de grafiek.

Stroeve afzet filet

Tussen Pinksteren en de zomervakantie is het normaliter hoogtij op de kuikenmarkt; veel vraag en stijgende prijzen. Nu zijn de kuikenprijzen al weken stabiel en loopt met name de afzet van filet stroef. En nadat de filetprijzen al een aantal weken onder druk staan, geven slachterijen aan dat die deze week zelfs zakken.

En de filetafzet is nu juist de kurk waar de kuikenprijzen op drijven. Slachterijen noemen het zorgelijk dat de kuikenmarkt en de vleesmarkt steeds verder uit elkaar gaan lopen. Ze stellen dat zij degene zijn die met de vingers tussen de deur komen. Die pijn is er niet alleen in ons land, maar ook in de landen om ons heen.

Lees verder onder de foto.

Belgische contractprijs

De plus van 1 cent op de Belgische contractprijs komt voor de Nederlandse slachterijen dan ook als onverwachte en onaangename verrassing. De prijsdruk neemt toe. Een verlaging zou volgens hen meer recht doen aan de marktsituatie, dan een stijging. Concurrentieoverwegingen hebben een verlaging van de Nederlandse contractprijzen tot nu toe nog afgehouden. Slachterijen willen niet de naam hebben degene te zijn die als eerste de prijs laat zakken, dat schaadt hun reputatie. Maar als er 1 een min op het bord zou zetten, zullen de andere snel volgen, zo is de verwachting.

En hoewel er volgende week ruimte aan de slachtlijn is om extra dieren te slachten, is nog de vraag of dit gebeurt. Door de stroeve vleesmarkt is er voor slachters geen motivatie om een stap extra te zetten. De verwachting is dat de markt op het huidige niveau doorloopt, maar de druk neemt wel toe.

Prognose: prijsdruk neemt toe.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Eén reactie

  • siebe66

    als de belgen wel een goeie prijs willen betalen verkopen we de kuikens. toch aan hen. Dat is het mooie van het vrije mesten.

Of registreer je om te kunnen reageren.