Pluimveehouderij

Achtergrond

Vrije vleeskuikens moeten veer laten

Na de opleving 2 weken geleden, vielen de verkopen vorige week tegen.

De lang verwachte doorbraak in de afzet kwam er niet: de opleving was van korte duur. Ook deze week komt in dat beeld geen verandering. De bestellingen vallen tegen. Gemiddeld zetten slachterijen nu 5 tot 10% minder volume om dan ze verwacht hadden. De verkoopafdelingen zoeken naar alternatieven, maar komen elkaar dan steeds tegen op de markt. Om geen negatieve spiraal te ontketenen of te moeten slachten voor de diepvries schroeven de meeste slachterijen het aantal slachtingen terug.

Slachtdag minder

Zelfs volgende week, waarin een slachtdag uitvalt, zullen slachterijen niet allemaal vol bezet zijn. Dat voelt raar, volgens 1 van slachters. Hij memoreert aan de afgelopen jaren waarin in de Hemelvaartsweek bijna de productie van een 5-daagse week in 4 dagen gedaan werd.

Afzet van poten

De enige positieve noot is de afzet van de poten. Maar dan ook alleen de export ervan. Die loopt goed. De inlandse afzet valt tegen. En dat geldt zeker voor de borstkappen; er is filet genoeg.

Ruim aanbod aan kip

Tegenover de wat tegenvallende vraag staat ook nog eens een ruim aanbod aan kip. Vorig jaar was er geen aanvoer uit Brazilië, die is er nu wel. Maar ook uit Polen en Oekraïne komt volop kip deze kant op. En ook in eigen land is de productie volop op gang.

Barneveldse notering

Dit geeft druk op met name de prijs van de vrije kuikens. Het was deze week een hele discussie voordat de Barneveldse notering bepaald was. Deze moest uiteindelijk 2 cent prijsgeven, en komt daarmee op een niveau van € 0,91 tot € 0,93 per kilo. Maar 1 of 2 centen meer prijsval had er ook zomaar in gezeten. De vrije prijzen in het Belgische Deinze wisten wel hun niveau van € 0,89 tot € 0,91 te behouden. Die is gecorrigeerd met een afslag van € 0,04 en btw vergelijkbaar met het Nederlandse prijsniveau van vorige week.

Contractprijzen onveranderd

De contractprijzen blijven wel onveranderd. Zowel in Nederland als België. Een daling ligt ook niet in de lijn der verwachting. De contracten zijn juist bedoeld om schommelingen in de markt op te vangen en slachterijen zeggen hun vaste leveranciers zo lang mogelijk te goed willen belonen. Echter de opwaartse druk is er ook hier af.

Korte werkweek

Volgende week is een korte werkweek door Hemelvaart en 2 weken later nog eens door Pinksteren. Doordat een slachtdag uitvalt is er minder aanvoer op vleesmarkt, wat een gunstig effect kan hebben op de vleesprijs. Voor de vrije kuikens is het omgekeerde het geval. Doordat minder slachtcapaciteit beschikbaar is, zal de prijsdruk daarop hoog blijven. De omvang van die druk zal sterk afhangen van de vraag. Als het weer aantrekt en de verkopen wat stijgen is die veel lager dan wanneer de markt op het huidige niveau doorhobbelt.

Prognose: contracten stabiel, vrije kuikens maximaal onveranderd

Of registreer je om te kunnen reageren.