Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenstal ingericht met stoffiltersysteem

De nieuwe vleeskuikenstal van Johan Baas in het Friese Harkema is ingericht met het nieuwe stoffiltersysteem van Plettenburg.

De stoffilters hangen op 2meter hoogte, pal naast de ventilatoren in de achterwand. De fijnstofhoudende stallucht wordt door het filterpakket gezogen.

Automatisch reinigingssysteem

Om de ventilatiecapaciteit op peil te houden, is het stoffiltersysteem uitgevoerd met een automatisch reinigingssysteem. Het filterpakket wordt meerdere malen per dag gereinigd met behulp van perslucht. Dat gaat gepaard met het nodige kabaal. “Ik was sceptisch vanwege het lawaai, maar ik verbaas me erover hoe rustig de kuikens eronder blijven”, vertelt Baas.

Ventilatietunnel

De uitgaande lucht komt in een ventilatietunnel terecht en wordt richting de emissietoren gestuwd. De ventilatoren in de achterwand zijn daarom in een hoek van 45 graden geplaatst. Voordat de lucht de emissietoren verlaat, is nagenoeg al het stof al afgevangen. “Alle stof uit de schuingeplaatste ventilatoren slaat neer in de tunnel, zodat buiten geen stof te bekennen is”, aldus Baas.

Ik zit hier vlakbij lintbebouwing en houd rekening met omwonenden

De vleeskuikenhouder investeerde € 150.000 in het stoffiltersysteem. “Ik wil simpelweg geen stof. Ik zit hier vlakbij lintbebouwing en houd rekening met omwonenden.” Het mes snijdt volgens Baas aan twee kanten, aangezien de goten en staldaken nu volledig stofvrij blijven. “De zonnepanelen blijven schoon.”

140.000 vleeskuikens in 3 stallen

De nieuwe stal is sinds kort in gebruik. Op 9 mei worden de eerste kuikens afgeleverd. Voordat de bouw van start ging, sloopte Baas 2 verouderde stallen. Hij houdt nu 140.000 vleeskuikens in 3 stallen. “De staloppervlakte is vergroot, maar de capaciteit is gelijk gebleven.”

Lees verder onder de foto

Impressie van het bedrijf van Johan Baas. De nieuwe stal is het tweede bedrijfsgebouw, vanaf links gezien. - Foto: Groen Leven
Impressie van het bedrijf van Johan Baas. De nieuwe stal is het tweede bedrijfsgebouw, vanaf links gezien. - Foto: Groen Leven

Baas zet 16 kuikens per vierkante meter op, fors minder dan de 22 kuikens van voorheen. Hij is vooralsnog niet van plan om tussentijds kuikens uit te laden. De kuikenhouder wil op termijn voor een concept in het gangbare segment draaien. Werken met langzamer groeiende dieren ziet hij niet zitten.

Houtkachel

De stal is 132 meter lang en 25 meter breed. Baas koos in de nieuwe stal voor oplierbare ledverlichting. De stal wordt verwarmd met een houtkachel. De andere stallen zijn ook op deze kachel aangesloten. Baas investeerde in zonnepanelen. Op de staldaken liggen nu in totaal 2.511 panelen.

Baas organiseert op zaterdag 18 mei een open dag. Bezoekers zijn tussen 13.30 en 17.00 uur welkom aan de Betonwei 26 in Harkema.

Kijk hier voor een impressie van het bedrijf van Baas in 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.