Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikennoteringen stabiel, markt trekt wat aan

Voorzichtig positieve geluiden over de vleeskuikenmarkt. De afzet loopt goed, maar het aanbod van slachtrijpe dieren is ruim door de korte slachtweek.

Een korte week met verschillende geluiden over de kuikenmarkt. Nog niet iedere pluimveeslachter is tevreden. Met name degene die wat kip over hebben, zijn wat minder enthousiast over de stemming in de markt dan degene die wel alles kwijt zijn of bij kunnen kopen. In het algemeen is het beeld echter dat afgelopen week niet tegenviel. Er zijn zelfs slachterijen die in de korte week alle bestellingen niet bij elkaar krijgen.

Botproducten doen het goed

Op de vleesmarkt is het beeld niet veel anders dan de afgelopen weken: de botproducten doen het goed. De afzet van filet is wat lastiger. Maar er komt dus wel meer ruimte. Er zijn slachterijen de concessies die ze onlangs moesten doen op de vleesprijs komende week weer terug gaan vragen aan hun afnemers.

Ruim voldoende levende kuikens

Over de markt van levende kuikens is meer eensluidendheid; die zijn er ruim voldoende. Slachterijen die over hebben zeggen er moeilijk vanaf te komen. En die tekort hebben geven aan dat ze eenvoudig wat bij kunnen kopen. Daarbij doen de korte slachtweken geen goed. Ook al is er in de planning rekening mee gehouden, het wegvallen van slachtdagen vermindert de capaciteit waardoor er geschoven moet worden.

De noteringen maken dan ook weinig verrassend een zijwaartse beweging. De vrije kuikens in Barneveld blijven staan op € 0,91 tot € 0,93 per kilo levend gewicht. Ook de contractnoteringen zijn stabiel. De VCN blijft staan op € 0,825, Frisia Food op € 0,845, Jan van Ee op € 0,865, Esbro op € 0,875, Clazing op € 0,88 en de Remkes-prijs op € 0,925 per kilo.

Ook de Belgische prijzen noteren onveranderd. De ABC blijft staan op € 0,87. Deinze op € 0,89 tot € 0,91 per kilo.

Pinksteren

Dinsdag eindigt het Islamitische offerfeest Ramadan en daarvan verwachten sommigen een impuls op de afzet van kip. Maar ook de reguliere bevoorrading van supermarkten voor Pinksteren zal komende week voor een goede vraag zorgen. De verwachting is dan ook dat de prijzen zich op het huidige niveau zullen handhaven.

Prognose: stabiele prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.