Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vleeskuikenmarkt neemt ruimer aanbod makkelijk op

Na 3 korte weken waarin door feestdagen werkdagen uitvielen, is er geschoven in de planning van slachterijen. Daardoor zijn er veel kippen. De zorgen die slachterijen daar vorige week nog over hadden, zijn nu duidelijk minder.

Vorige week waren dieren ook levend nog slecht bij andere slachterijen onder te brengen. Iedereen had wel genoeg. Maar de angst die er was dat het grotere aanbod de vleesmarkt zou laten vastlopen, bleek ongegrond. Het grotere volume werd deze week veel makkelijker dan verwacht opgenomen door de markt.

En daar waar vorige week nog druk was om de prijzen van de vrije kuikens te laten zakken, was ‘Barneveld’ er deze week snel uit. De huidige prijs weerspiegelt de markt, dus de notering blijft onveranderd op € 0,93 tot € 0,95 per kilo levend gewicht. Ook aan de contractprijzen is deze week niets gewijzigd. De VCN blijft staan op € 0,822, Frisia Food houdt € 0,845, Jan van Ee € 0,865, Esbro € 0,875 en de Remkesprijs blijft onveranderd op € 0,925 per kilo.

Door de verwachte groei in aanbod op de levendmarkt waagden slachterijen het vorige week niet hun verkoopprijzen te verhogen. Dat gaan ze komende week wel geleidelijk aan doen. Met name de prijs van poten krijgt er wat bij, maar ook bij de borstkappen zal wat op de verkoopprijs komen.

De pluimveehouder zal dit niet direct in de prijs merken. Met de verhoging van de vrije prijzen voor Pasen en de stijging van de contractprijzen de afgelopen weken is de levendmarkt naar verwachting op zijn voorlopige hoogtepunt beland.

Als de prijzen op de vleesmarkt wat stijgen, gaan slachterijen eerst de vriezers, waar in de slechte tijd tussen half december en half februari veel product is opgeslagen, leegrijden. Daarnaast blijft de aanvoer aan slachtrijpe dieren de komende aan de ruime kant, dus is er ook wat dat betreft geen noodzaak om meer te betalen.

Prognose: stabiele prijs

Eén reactie

  • jp.bierema

    Deze alinea vind ik vreemd. Alsof er door mensen op jou ingepraat is Jacco om dit naar buiten te brengen zodat mesters "ff hun mond houden".
    De pluimveehouder zal dit niet direct in de prijs merken. Met de verhoging van de vrije prijzen voor Pasen en de stijging van de contractprijzen de afgelopen weken is de levendmarkt naar verwachting op zijn voorlopige hoogtepunt beland.
    Ik denk dat het anders is, nl doordat in België stront aan de knikker is wil de ABC door minder exportvraag niet meer omhoog. Daar maken Nederlandse slachthuizen dankbaar gebruik van. Maar dat is mijn inzicht, en die zal wel weer niet juist zijn. In elk geval komt er van die flinke prijsverhogingen die o.a. ook door meneer van der Hurk van Rabo werd voorspeld maar gedeeltelijk wat van terecht. Niemand kan het voorspellen en die bankmensen al helemaal niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.