Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenmarkt hobbelt door

De vleeskuikenmarkt loopt het hele jaar al moeizaam en ook deze week is maar heel gewoontjes.

Waar de markt vorige week ineens verrassend goed liep, was dat begin deze week maar gematigd en aan het eind van de week kwamen er zelfs duidelijk minder bestellingen binnen bij de slachterijen. Slachterijen die dachten dat de markt eindelijk los kwam, hadden voor deze week vrije kuikens bijgekocht die nu (deels) over blijken. Ze levend doorverkopen valt niet mee, want andere slachterijen hebben hetzelfde probleem.

Ramadan en aanbod

De ramadan wordt als een van de redenen genoemd voor de tegenvallende verkoop. Het Islamitische offerfeest is doorgaans aan het begin en eind wel goed voor de kipverkoop, maar in de tussenliggende weken loopt de afzet doorgaans wat minder. Een andere verklaring kan het aanbod en de weeklengte zijn. In week 17 en 18 was er wat minder aanbod door de korte weken rond Pasen. Afgelopen week was een moment van herbevoorrading voor veel afnemers, wat leidde tot extra vraag. Maar nu is de markt weer terug in gewone doen.

Overwegend stabiele contractprijzen

Op de kuikenprijzen had het verloop van de vleesmarkt geen invloed. De vrije prijzen bleven stabiel op € 0,93 tot € 0,95 per kilo levend gewicht. En ook de contractprijzen van de slachterijen bleven onveranderd. Alleen de VCN pluste een kwart cent naar € 0,825 per kilo. Met overwegend stabiele contractprijzen deze en vorige week zal dat komen doordat een van de ondernemingen waarop de prijs gebaseerd heeft een correctie heeft doorgevoerd.

Kwakkelen of aantrekken

De komende weken zal het erom gaan. De markt kan blijven kwakkelen, maar de vraag kan evengoed aantrekken als het weer verbetert en de ramadan eindigt. Voor de wat langere termijn zouden de ruimingen in België voor wat lucht op de vleeskuikenmarkt kunnen gaan zorgen omdat er minder eendagskuikens komen en er dus minder wordt opgelegd.

Stabiele kuikenprijs maximaal haalbare

Voor de korte termijn lijkt een stabiele kuikenprijs echter het maximaal haalbare. Volgende week is nog een normale week, maar de week daarna valt een slachtdag uit door Hemelvaart. Dat geeft minder productie. Hoewel dat gunstig kan zijn voor de vleesmarkt, betekent het voor de levende markt echter dat er minder kuikens nodig zijn. Dit kan wat druk geven op de prijs van de vrije kuikens.

Prognose: stabiele prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.