Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Groeiende onrust onder vermeerderaars

De markt voor broedeieren is goed. Broedeieren zijn gevraagd. Toch blijft de prijs achter.

NVP en LTO/NOP maken zich zorgen over de bedrijfseconomische situatie op vermeerderingsbedrijven in Nederland. Volgens Jan Breteler, vermeerderaar en voorzitter van Stuurgroep Opfok en Vermeerdering LTO/NOP en NVP, is er sprake van groeiende onrust in de sector. “Er is sinds eind 2017 sprake van een groeiende vraag naar broedeieren. Toch gaan de prijzen niet omhoog.”

NVP en LTO/NOP maken zich zorgen over de bedrijfseconomische situatie op vermeerderingsbedrijven in Nederland - foto: Fotostudio Wick Natzijl.
NVP en LTO/NOP maken zich zorgen over de bedrijfseconomische situatie op vermeerderingsbedrijven in Nederland - foto: Fotostudio Wick Natzijl.

Meerdere jaren slechte prijzen

Vermeerderaars hebben een aantal jaren met slechte prijzen achter de rug, zo schetst Breteler. Dat komt deels door de opkomst van concepten met langzaam groeiende vleeskuikens.

“De moederdieren van deze kuikens werden aanvankelijk vooral gehuisvest op voormalige leghennenbedrijven.” De afzet in belangrijke exportlanden als Irak, Iran en Rusland viel bovendien tegen. “Maar in 2018 was een duidelijke kentering zichtbaar. De vraag nam toe, maar dat vertaalt zich niet in hogere opbrengstprijzen.”

De NOP/NVP-notering voor broedeieren bedraagt sinds 16 mei 18,8 cent (exclusief btw). “De notering is de laatste maanden beperkt gestegen”, aldus Breteler. De vrije notering – momenteel 28,5 cent – ligt al langere tijd op een hoger niveau.

Sinds enige tijd toeslagen

Volgens Piet Faber, vermeerderaar en vicevoorzitter van de Stuurgroep Opfok en Vermeerdering LTO/NOP en NVP, worden bovenop de NOP/NVP-notering sinds enige tijd toeslagen betaald. “Een paar tiende cent per ei maakt al een groot verschil”, aldus Faber.

Breteler is van mening dat de markt daar niet transparanter van wordt. “Toeslagen zorgen ervoor dat de notering vertroebelt en je als individuele pluimveehouder niet weet waar de grenzen liggen.” Volgens Beteler wordt de broedeinotering van NOP/NVP als richtlijn gezien. “Broederijen en exporteurs werken met hun eigen notering.”

Breteler en Faber raden individuele pluimveehouders aan in gesprek te gaan met hun afnemer. “Maak de achterblijvende opbrengstprijzen en de gestegen voerprijzen kenbaar en kijk waar ruimte zit om te onderhandelen. Dat is soms best lastig. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan”, aldus Faber.

Zolang vermeerderaars hun broedeieren blijven aanbieden, verhogen afnemers hun prijzen niet, zo lijkt het - foto: Bart Nijs.
Zolang vermeerderaars hun broedeieren blijven aanbieden, verhogen afnemers hun prijzen niet, zo lijkt het - foto: Bart Nijs.

Markt in een impasse

Ondanks de goede vraag verkeert de markt in een impasse. Zolang vermeerderaars hun broedeieren blijven aanbieden, verhogen de afnemers hun prijzen niet, zo lijkt het. “Misschien moeten we simpelweg een keer ‘nee’ zeggen tegen onze afnemer”, zegt Faber.

Biologische leghennenhouders richtten met Biomeerwaarde Ei een coöperatieve vereniging op om tot een eerlijke prijs te komen. Het is vermeerderaars tot dusverre niet gelukt om onderlinge afspraken over afzet te maken en een dergelijke afzetorganisatie op te richten.

De tijd is nog niet rijp voor samenwerking over afzetmogelijkheden

“Er zijn in het verleden initiatieven geweest om tot afzetbundeling te komen, maar dat is toch lastig gebleken. “Op dit moment is het een brug te ver”, aldus Faber.

Volgens Breteler staat samenwerking over afzetmogelijkheden wel op de agenda, maar zijn er op dit moment geen concrete ideeën. “De tijd is er nog niet rijp voor”, zo zegt hij.

Dat er iets moet veranderen, is volgens Breteler en Faber duidelijk. “Bij het produceren van een kwalitatief goed en duurzaam product hoort ook een duurzaam verdienmodel”, aldus Faber.

Eén reactie

  • l coumans

    de biomeerwaarde leghenhouders krijgen ook geen eerlijke prijs met zn alle kan je ook te groot zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.