Pluimveehouderij

Achtergrond

Einde doden haantjes in 2020

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner rekent dat er in Duitsland per 2020 een verbod komt op het doden van eendagskuikens.

De landbouwminister verwacht dat er dit jaar 2 goede alternatieve technieken beschikbaar zijn voor het vroegtijdig opsporen van het geslacht in een broedei. Het verbod op het doden van de haantjes kan pas ingaan als de technologie voor alle broederijen beschikbaar is, aldus Klöckner. Zij is van mening dat het verbod snel kan ingaan als er een praktisch alternatief is. En dat alternatief ligt volgens de minister in het bepalen van het geslacht in een broedei.

2 bedrijven

Momenteel werken 2 bedrijven in Duitsland aan deze praktische oplossing voor het bepalen van het geslacht in een broedei. Het bedrijf Seleggt werkt samen met Rewe aan een oplossing waarbij een hormoontest op de negende dag van het broedproces de eieren kan seksen. Seleggt wil de techniek dit jaar verder uitrollen in Nederland. Het tweede bedrijf dat een techniek heeft ontwikkeld om broedeieren te seksen, is Agri Advanced Technologies. Met een spectroscopische techniek kan het geslacht op dag 4 van het broedproces bepaald worden.

Extra kosten

De extra kosten voor het seksen willen de producenten van broedeieren verhalen op de consumenteneieren. Opinieonderzoekinstituut Insa in Erfurt heeft hierover een online peiling gehouden onder consumenten. De uitkomst van de peiling is dat 80% van de geënquêteerden wel een verbod op het doden van eendagskuikens wil. Van de ondervraagden wilden 75% meer betalen voor eieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.