Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

‘Agroscoopbokaal is prijs om trots op te zijn’

Ale Nammensma (30) en Hanna Bruinsma (22) zijn onderscheiden met de Agroscoopbokaal vleespluimvee van ForFarmers. De jonge ondernemers zitten pas een jaar in het vak. Ze huren een locatie met 6 stallen.

Samen met zijn vriendin Hanna Bruinsma runt Ale Nammensma in Tzummarum (Fr.) een vleeskuikenbedrijf met 6 stallen. Het gaat om (een deel van) het voormalige bedrijf van Tsjep en Akkie Jorritsma.

Nammensma is niet van boerenkomaf. Hij werkte een tijd als medewerker op Jorritsma’s bedrijf en zag kans een deel ervan te huren. De stallen staan op een paar 100 meter afstand van de Waddenzee. Nammensma doopte zijn onderneming dan ook tot Waadhin, wat Waddenkip betekent. “We zijn vanuit het niets begonnen. Het is de bedoeling dat we het bedrijf later gaan overnemen”, aldus Nammensma. Vanwege de goede resultaten in het eerste jaar kregen de jonge vleeskuikenhouders de Agroscoopbokaal vleespluimvee uitgereikt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ale Nammensma en Hanna Bruinsma sleepten de Agroscoopbokaal vleespluimvee in de wacht. - Foto: Anne van der Woude
Ale Nammensma en Hanna Bruinsma sleepten de Agroscoopbokaal vleespluimvee in de wacht. - Foto: Anne van der Woude

Het is een uitdaging om de Salmonella Java-bacterie buiten de deur te krijgen én te houden

Gefeliciteerd met deze onderscheiding. Waaraan hebben jullie de prijs te danken?

“Bedankt, het is een bokaal om trots op te zijn. We zijn pas een jaar bezig. Het gaat boven verwachting goed. Het is ons gelukt om 6 rondes salmonella- en antibioticavrij af te leveren. Dit bedrijf kampte vroeger met een Salmonella Java-besmetting. Het is een uitdaging om de bacterie buiten de deur te krijgen én te houden.”

Hoe zijn jullie daarin geslaagd?

“We zijn 2 maanden lang aan het schoonmaken geweest. Daarbij zijn we begeleid door Van Eck Bedrijfshygiëne uit het Brabantse Son. Het was een intensief traject, waarbij we zeer secuur te werk zijn gegaan. We hebben geen stalonderdelen uit elkaar gehaald, maar alle inventaris grondig gereinigd en ontsmet.”

Jullie zijn vanuit het niets begonnen. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

“We hebben contracten afgesloten met ForFarmers en slachterij Esbro. We huren de stallen, met de bedoeling om het bedrijf later over te nemen. We moeten daarom technisch goed draaien. We kunnen ons geen fouten permitteren en zitten er bovenop.”

We willen gezonde dieren afleveren die vrij zijn van antibiotica en salmonella, en dat lukt

Waar zetten jullie op in?

“We willen gezonde dieren afleveren, die vrij zijn van antibiotica en salmonella. Tot dusverre lukt dat. We slagen erin om scherp te draaien, met een voederconversie van 1,16 (teruggerekend naar 1.500 gram, red.). Uiteindelijk gaat het om het saldo per vierkante meter. We zetten nu 16,5 dieren per vierkante meter op, 170.000 kuikens in totaal. Om salmonella de baas te blijven, doen we niet aan tussentijds uitladen. Mogelijk verandert dit in de toekomst.”

De Agroscoopbokaal is het bewijs dat jullie op de goede weg zijn.

“We willen de resultaten optimaliseren en nog scherper draaien, zonder dat we inboeten aan kwaliteit. We worden intensief begeleid door onze voeradviseur Ebe Beiboer en dierenarts Jos van Arkel. Dat zorgt voor een mooie wisselwerking. Onze neuzen staan dezelfde kant op.”

Laatste reacties

 • hongarije

  Mooi verhaal, gefeliciteerd!

 • wil je betere resultaten dan moet je afscheid nemen van forfarmers.
  ik spreek als melkveehouder uit eigen ervaring....

  .

 • wil je betere resultaten dan moet je afscheid nemen van forfarmers.
  ik spreek als melkveehouder uit eigen ervaring....

  .

Of registreer je om te kunnen reageren.