Pluimveehouderij

Achtergrond

Windbreekgaas verlaagt besmettingsdruk AI

Het windbreekgaas van leghennenhouder Hans Hazenberg in Abbega (Fr.) verkleint de hoeveelheid AI-virusdeeltjes die via de lucht de stal binnenkomen met een factor 100. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Verder onderzoek moet uitwijzen wat de daadwerkelijke risicovermindering op een AI-besmetting is.

Kun je de kans op een AI-besmetting verlagen door windbreekgaas aan te brengen voor de luchtinlaat? Dat was de hoofdvraag van een GD-onderzoek dat afgelopen najaar werd uitgevoerd. Het antwoord is ja. Het zogenoemde Multikleed – een geweven windbreekgaas – van pluimveehouders Hans en Ymkje Hazenberg – zorgt dat er aantoonbaar minder stof én virusdeeltjes via de luchtinlaat de stal binnenkomen. “Het windbreekgaas verlaagt de besmettingsdruk. Dat is een mooi onderzoeksresultaat”, zo zegt GD-onderzoeker Sjaak de Wit.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het Multikleed van leghennenhouder Hans Hazenberg verlaagt de besmettingsdruk in de stal. - Foto: Mark Pasveer
Het Multikleed van leghennenhouder Hans Hazenberg verlaagt de besmettingsdruk in de stal. - Foto: Mark Pasveer

Risicofactoren AI-insleep nog niet bekend

De GD-onderzoeker plaatst echter meteen een belangrijke kanttekening. Het is immers nog niet wetenschappelijk aangetoond hoe het AI-virus stallen precies binnenkomt en wat de grootste risicofactoren zijn.

Kan het virus, afgezien van de insleep via mensen en ongedierte, daadwerkelijk via de lucht binnenkomen? “Dat is een goede vraag, die schreeuwt om een antwoord”, zegt De Wit. Hij vervolgt: “En welk percentage van de besmettingen komt nu via de luchtinlaat de stal in? Pas als je dat weet, kun je aangeven welk effect het windbreekgaas in de praktijk nu echt heeft. Daarbij komt dat wij de invloed van het windbreekgaas onder experimentele omstandigheden hebben onderzocht en niet in de praktijk”, zo legt De Wit uit.

AI-virusdeeltjes aan meststof

Bij het onderzoek is gebruikgemaakt van 2 isolatoren, een soort metalen kasten waarin je dieren, ziektekiemen en materialen 100% veilig van de omgeving kunt afzonderen. Die isolatoren werden verbonden door een dikke pijp. De ingang van de pijp werd afgeschermd met windbreekgaas.

De voorste kast was gevuld met een grote hoeveelheid stof, waaraan AI-virusdeeltjes hingen. “We hebben mest na de besmetting met AI-virus ingedroogd totdat we een fijne poederstof hadden”, vertelt De Wit.

Door luchtdrukverschillen tussen beide kasten werd een luchtstroom op gang gebracht , zoals dat bij reguliere inlaatventielen in de praktijk ook gebeurt. Zo kon het onderzoeksteam zien hoeveel stofdeeltjes de achterste kast bereikten.

Het Multikleed verlaagt de besmettingsdruk van vogelgriep, maar ook van NCD en Campylobacter

Sjaak de Wit, onderzoeker van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD)

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 1 laag van het geweven windbreekgaas de helft van het aantal stofdeeltjes tegenhoudt. 2 lagen van het Multikleed verlaagden de hoeveelheid doorgelaten virusdeeltjes met een factor 100. “We hebben ook nog proeven gedaan met een derde laag. Hierbij ging het naast de 2 lagen van het Multikleed nog om 1 laag regulier fijnstofgaas. De resultaten waren hetzelfde als bij het gebruik van 2 lagen Multikleed”, aldus De Wit.

GD heeft voor het onderzoek een H6 AI-virus gebruikt. Het virus is voorafgaand aan het onderzoek in het laboratorium inactief gemaakt met behulp van chemische middelen. “We hebben meerdere AI-stammen in huis. Die zijn afkomstig uit pluimveekoppels”, vertelt De Wit.

Verder onderzoek naar AI-besmetting nodig

De Wit vindt dat met dit onderzoek duidelijk is aangetoond dat het Multikleed helpt om stofdeeltjes en virusdeeltjes te weren. “Het Multikleed verlaagt de besmettingsdruk. Daarbij moet je niet alleen denken aan vogelgriep, maar ook aan ziektekiemen als NCD of Campylobacter.”

Volgens De Wit bestaat er ook nog veel onduidelijkheid. “Hoe groot is het besmettingsgevaar via de lucht nu echt? Dat moet nader onderzoek uitwijzen.”

Het GD-onderzoek werd gefinancierd door Avined (via onderzoek- en innovatieheffing), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Fonds Pluimveebelangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.