Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:9 apr 2019

‘We vertellen een eerlijk verhaal over vleeskuikensector’

In het kader van sectorpromotie organiseren diverse vleeskuikenbedrijven op tweede paasdag een open dag. Pluimveebedrijf Swart in Warns (Fr.) is er een van. Astrid Swart vertelt erover.

Pluimveebedrijf Swart in het Friese Warns is gevestigd op een bijzondere locatie, aan de boorden van het IJsselmeer. Rein en Marieke Swart houden er in maatschap met hun kinderen Astrid en Allard 210.000 gangbare Cobb-vleeskuikens. Op maandag 22 april organiseert het bedrijf een open dag om burgers bij te praten over het reilen en zeilen op een vleeskuikenbedrijf. Astrid Swart is al druk bezig met de voorbereidingen op de open dag.

Astrid Swart organiseert samen met haar ouders en broertje een open dag op Tweede Paasdag. - Foto: Anne van der Woude
Astrid Swart organiseert samen met haar ouders en broertje een open dag op Tweede Paasdag. - Foto: Anne van der Woude

Waarom organiseren jullie een open dag?

“Wij willen laten zien hoe het er op een gangbaar vleeskuikenbedrijf aan toegaat. Wij willen graag een eerlijk en positief verhaal vertellen over ons bedrijf en de vleeskuikensector. Onze dieren leven niet in kooien, zoals sommige mensen nog altijd denken.”

Tijdens de open dag kunnen mensen met eigen ogen zien hoe de kuikens leven

“Normaal gesproken is ons bedrijf niet toegankelijk voor bezoekers. Hygiëne staat bij ons hoog in het vaandel, dus het hek staat hier eigenlijk altijd dicht. Een open dag is een mooie gelegenheid om bezoekers te ontvangen. Tijdens de open dag kunnen mensen met eigen ogen zien hoe de kuikens leven.”

Wat kunnen bezoekers verwachten tijdens de open dag?

“We leiden mensen rond op ons bedrijf en beantwoorden vragen van bezoekers. Uiteraard zijn de kuikens ook te zien. Tijdens de open dag hebben we kuikens van een week oud. Dat komt mooi uit, want kleine kuikens zijn mooi om te zien. We hebben onze planning niet speciaal aangepast. Het kwam toevallig zo uit. We organiseren de open dag in samenwerking met Stichting Kip.Kiplekker. Zij stellen promotiemateriaal beschikbaar. Met dank aan onze sponsoren bieden we bezoekers koffie en thee aan en serveren we lekkere kiphapjes en kipnuggets. Ook staat er een speurtocht op het programma.”

Welke aspecten van de bedrijfsvoering komen tijdens de rondleiding aan bod?

“We besteden op ons bedrijf veel aandacht aan hygiëne. Daar gaan we zeker iets mee doen. We vragen alle bezoekers om hun adresgegevens achter te laten. Daar komt een stukje bewustwording bij kijken. Bij een eventuele ziekte-uitbraak kunnen we de mogelijke herkomst herleiden. Onder de mensen die hun adres achterlaten, verloten we tijdens de open dag enkele hele kippen. Tijdens de open dag praten we mensen bij over het de techniek die op ons bedrijf aanwezig is. Niet iedereen weet dat de voer- en watergift en het klimaat automatisch met computers worden gestuurd. We verwarmen onze stallen met behulp van een houtkachel en stoken niet op gas. Het is leuk om de kachel te laten zien.”

Hoeveel bezoekers verwachten jullie?

“Dat is moeilijk te zeggen. Ik ben heel benieuwd. 3 jaar geleden hebben we op tweede paasdag ook een open dag georganiseerd. Ondanks de storm kwamen daar toch nog 500 mensen op af. Als het mooi weer is, dan komen er nu misschien wel meer mensen. We zetten de open dag nu ook wat uitgebreider en professioneler op dan toen. Het is erg leuk om daarmee bezig te zijn. We hebben nog een paar leuke ideeën, die we hopelijk in de praktijk kunnen brengen. We zijn er hier op het bedrijf allemaal erg enthousiast over.”

Of registreer je om te kunnen reageren.