Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reactieslaatste update:12 apr 2019

Vooruitzichten vleeskuikenmarkt gunstig

Dit is de tijd dat de pluimveevleesmarkt goed moet lopen. Met Pasen voor de deur is de vraag naar vlees goed.

Daarom zal er volgende week meer kip nodig zijn dan de afgelopen tijd. Dat is het gevoel dat leeft en wat ervaring uit het verleden leert.

Stijgende afzet

Precies dat is waar niet alleen pluimveehouders, maar ook slachterijen vurig op hopen. Al geven die laatste ook aan dat het aantrekken van de vleesmarkt op dit moment nog achterblijft bij de verwachting. Het blijft duwen. Sommige slachterijen komen deze week niet helemaal leeg. Her en der worden niet alleen bovengemiddeld veel poten, maar wordt ook weer wat filet ingevroren. Desondanks rekenen ook slachterijen op stijgende afzet volgende week. Ze gaan daarom een tandje bijzetten in de productie. Dan wordt er nog niet volop geslacht, maar ook niet meer op half gas. En precies dat merken pluimveehouders ook: slachterijen willen hun dieren graag hebben.

Aanbod levende kip

Het aanbod aan levende kip neemt wat toe. De krapte van afgelopen weken heeft plaatsgemaakt voor een situatie waarin vraag en aanbod in evenwicht zijn. De prijs van vrije kuikens blijft dan ook onveranderd op € 0,93 tot € 0,95 staan. Datzelfde geldt voor de meeste contractprijzen. Alleen noteringen die vorige week niet met 1 cent omhoog gingen veranderen. Jan van Ee plust met 1 cent naar € 0,850 per kilo. Frisia Food en Esbro verhogen hun contracten net als vorige week met een halve cent naar respectievelijk € 0,835 en € 0,865. Ook constateren pluimveehouders dat de toeslagen weer wat oplopen.

Gunstige vooruitzichten

Pasen op komst, het aantrekkende weer, de brexit die voorlopig nog even geen roet in het eten gooit en ook de ramadan die op 5 mei begint en in de eerste en laatste week vaak een positief effect heeft op de vraag naar kip. Het maakt de vooruitzichten niet ongunstig.

Vraag naar varkensvlees uit China

Daarnaast is het te verwachten dat kip kan meeliften op de enorme vraag naar varkensvlees uit China. Die heeft de varkensprijs de afgelopen 4 weken al met € 0,30 laten stijgen. De verwachting is dat pluimveevleesmarkt hier ook een graantje van mee kan pikken. Hoewel slachterijen aangeven hier nog weinig van te merken, zijn er al wel pluimveehouders die benaderd zijn door Chinese investeringsmaatschappijen met de vraag of zij geen kip kunnen leveren.

Feestdagen

Aan de andere kant komen er weken aan waarin door feestdagen geregeld een slachtdag uitvalt. Dat zorgt ervoor dat het aanbod doorloopt en de afzet wat stagneert. Het voedt de verwachting dat de vleesmarkt wat aan zal gaan trekken, maar dat de kuikenprijzen de komende weken een stabiel verloop zullen tonen.

Prognose: stabiele prijzen

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Laatste reacties

 • jp.bierema

  VCN = € 0,741 Vrije vleeskuikens € 0,85 - 0,87
  Trek overal eerst maar es die 9% BTW vanafJacco Keuper, dan krijgen we een betere indruk wat wordt betaald voor het product. Die luchtfietserij daar moeten we nodig van af in de sector. Kom op, doe es mee en laat je van de boerenkant zien. Dat zijn ook je lezers.

 • T. Snetselaar

  JP heeft hier terecht punt. Alle prijzen zijn excl. BTW in de pluimveesector. Ook de marktprijzen van eieren. Waarom niet bij vleeskuikens zelfde systematiek?

 • karlcarrey27

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.