Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenmarkt in evenwicht

Ook na de Pasen maken een aantal contractprijzen een stapje omhoog.

Volgende week betalen Clazing (€ 0,88 per kilo), Esbro (€ 0,875 per kilo), Jan van Ee (€ 0,865 per kilo) en Frisia Food (€ 0,845 per kilo) een cent meer uit dan deze week. De VCN gaat ook volgende week een kwart-cent omhoog naar € 0,8175.

Belgische noteringen stabiel

De Belgische noteringen zijn stabiel. De notering in Deinze blijft staan op € 0,89 tot € 0,91 en de ABC-prijs op € € 0,87 per kilo. Ook de vrije kuikens in Barneveld blijven onveranderd op € 0,93 tot € 0,95 per kilo. Met weinig discussie deze week. Er zitten voldoende kuikens, maar slachterijen kunnen ze ook vlot wegslachten: de markt is in evenwicht.

Vraag naar kip stijgt slechts gestaag

Het mooie weer van afgelopen weekend en begin deze week zorgde voor een opleving van de bestellingen. Slachterijen komen deze week dan ook wel leeg. Maar ondanks dat is de stemming niet uitbundig. De vleesmarkt ontwikkelt zich niet zoals eerdere jaren. De vraag naar kip stijgt slechts gestaag en met het verstrijken van tijd is de vraag welke impuls nu wél het verschil gaat maken om de markt echt vlot te trekken.

Duur varkensvlees kan helpen

Een impuls zou kunnen zijn als de kuikenprijzen meeliften op de sterk gestegen varkensprijs. En hoewel gesteld wordt dat dit gebeurt zeggen marktpartijen dit nog niet te merken. Als varkensvlees duur is, ligt een verschuiving in het segment voor de hand. Daar kan de ten opzichte van varkensvlees wat goedkopere kip van kan profiteren.

Een aantrekkende vraag naar kip kan een prijsverhoging veroorzaken. De gestegen prijs van varkensvlees is echter nog niet voldoende doorberekend aan de consument om de hevelwerking de andere kant op richting het pluimveevlees in werking te zetten. ‘Misschien komt dat nog’, klinkt het hoopvol bij pluimveeslachters.

Geleidelijke prijsverhogingen

En in de tussentijd proberen verkopers op de vleesmarkt met geleidelijke prijsverhogingen terrein te winnen en pluimveehouders aan zich gebonden te houden door geleidelijk ook de contractprijzen wat op te blijven plussen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.