Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:30 apr 2019

Nauwelijks een paaspiek eierprijs

De traditionele paaspiek in de producentenprijs voor eieren bleef dit jaar nagenoeg achterwege.

Ook was het prijspeil in de 10 weken voorafgaand aan de Paasweek (de week vóór Pasen) een stuk lager dan gemiddeld in de laatste 10 jaren. Dit blijkt uit berekeningen van het vakblad ‘Pluimveehouderij’.

Eierprijs liep minder sterk op

De eierprijs liep richting Pasen wel op, maar veel minder sterk dan in voorgaande jaren. Drie weken vóór Pasen bereikte de NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren 62-63 gram zijn top op 4,4% ten opzichte van de eierprijs in de Paasweek. Gemiddeld in de voorgaande 10 jaren piekte de NOP-richtprijs voor die eieren 4 weken voor Pasen op 111,6% van de prijs in de Paasweek. De grafiek hieronder geeft dit weer. In deze grafiek is de NOP-richtprijs geïndexeerd door de prijs in de 10 weken voor Pasen en de 5 weken erna uit te drukken als een percentage van de eierprijs in de Paasweek.

In de 10 weken voorafgaand aan Pasen was de NOP-richtprijs van bruine scharreleieren dit jaar gemiddeld 101,1% van de eierprijs in de Paasweek. In de afgelopen 10 jaren lag het prijspeil gemiddeld op 105% van de prijs in de Paasweek.

In de weken na de paaspiek valt de eierprijs meestal flink terug. In de laatste 10 jaren tot 80% van de prijs in de Paasweek.

Of registreer je om te kunnen reageren.