Pluimveehouderij

Achtergrond

Krapte aan kuikens laat prijs stijgen

Het aanbod op de kuikenmarkt is krap. Zeker aan het begin van volgende week lukt het slachterijen maar moeizaam om het gewenste aantal kuikens bij elkaar te krijgen.

Doordat het aanbod afgelopen week ook beperkt was, zijn her en der leveringen wat naar voren gehaald. Dat versterkt de krapte. En doordat ook de groei nog wat tegenvalt bij sommige koppels, die komen tot 200 gram lichter aan op de slachterij, gaat het totale volume nog verder terug.

Noteringen stijgen

En iets waar een tekort aan is, wordt duurder. Zowel de Barneveldse noteringen van de vrije kuikens als de contractnoteringen stijgen. De contracten van Frisia Food en Esbro doen dat met een halve cent naar respectievelijk € 0,83 en € 0,86 per kilo levend gewicht. Clazing, die deze week een cent pluste, laat de contractprijs voor volgende week opnieuw een € 0,01 stijgen naar € 0,855. Ook GPS/Remkes en de VCN gaan een cent omhoog. Voor vrije kuikens wordt komende week ook meer betaald dan deze week: € 0,93 tot € 0,95 per kilo. Opnieuw een verhoging van € 0,01.

Afzet van filet blijft een moeilijk verhaal

De handel in pluimveevlees blijft stroef lopen. Botproducten lopen wel goed weg, maar de afzet van filet is en blijft een moeilijk verhaal. Slachterijen willen de verliezen niet alleen voor hun rekening nemen, dus zij berekenen de hogere inkoopprijzen zoveel mogelijk door. Filetsnijders komen daardoor steeds meer klem te zitten. Door het naar voren halen van leveringen zal de krapte op de kuikenmarkt nog wel tot Pasen merkbaar zijn. Ook volgende week zouden de noteringen daardoor weer een lichte stijging kunnen laten zien. Daarna volgen gebroken weken met uitvallen van slachtdagen door bijvoorbeeld Tweede Paasdag en Koningsdag.

Evenwicht weer snel gevonden

De krapte rond de kerst ijlde na in week 8 en 9. Maar in weken 10 tot 12 was er weer voldoende aanbod. Als die cyclus doorzet, zal na Pasen het aanbod weer stijgen. Dat gecombineerd met het uitvallen van slachtdagen maakt dat het evenwicht waarschijnlijk weer snel gevonden is. Of dan stabiliteit ontstaat op het huidige niveau of een daling hangt vooral af van de vleesmarkt, maar ook eventueel tumult rond de brexit kan invloed hebben op de prijzen. Als echter de consumptie, zoals gebruikelijk, wat aantrekt in het voorjaar is elke kip ook weer zo geplaatst.

Prognose: licht stijgend

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.