Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Contracten stijgen ondanks moeizame vleesmarkt

De vleeskuikenmarkt loopt door, maar maakt niet de gehoopte sprongen voor Pasen.

Met gunstige weersvoorspellingen en extra vraag naar kip voor de paasmaaltijden was daar wel op gerekend. Zowel de vraag als het aanbod nemen toe, waardoor de pluimveevleesmarkt in balans blijft. Ruimte om de prijzen te verhogen is er volgens de slachterijen niet. Dat tempert de stemming wat. Niet dat het slecht gaat op de vleesmarkt, maar de almaar doorkabbelende markt blijft achter bij de verwachtingen. Slachterijen realiseren zich dat dit de tijd is dat het gebeuren moet. En tegen die achtergrond is het nu te rustig. Een slachterij die zaterdag voor Pasen wilde slachten, ziet daar van af vanwege het gebrek aan vraag.

Stappen op kuikenmarkt ook klein

Doordat de vleesmarkt niet hard trekt, zijn de stappen op de kuikenmarkt ook klein. Een aantal contractnoteringen blijft volgende week onveranderd. Frisia Food blijft staan op € 0,835 en Esbro houdt onveranderd € 0,865 per kilo aan. De prijzen van de vrije kuikens blijven stabiel op € 0,93 tot € 0,95 per kilo.

Leveranciers belonen

Anderen verhogen hun contractprijzen wat. Dat lijkt tegenstrijdig bij een moeizame vleesmarkt. Maar slachterijen merken aan de ene kant de moeizame afzet en willen dan aan de andere kant de productiekosten niet op laten lopen. Om de slachthaken vol te houden, belonen ze hun leveranciers met een plusje op de levende markt.

Jan van Ee zet er een halve cent bij op en komt op € 0,855 per kilo. GPS verhoogt zowel de gelijknamige notering als de Remkesprijs met 1 cent naar respectievelijk € 0,84 en € 0,915 per kilo. Ook de contractprijs van Clazing stijgt. De VCN gaat 0,8 cent omhoog naar € 0,815. Ook de Belgische ABC-prijs wint een cent en komt op € 0,87 per kilo levend gewicht.

Korte weken

De komende weken zijn korte doordat verschillende dagen als feestdag uitvallen. Dat kan het aanbod iets verlagen. Volgende week zijn echter door de voorjaarsvakantie ook consumenten in het buitenland, wat de vraag weer tempert. De verwachting is daarmee dat de markt weinig verandering toont de komende weken.

Prognose: stabiel

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Een slachter ziet er vanaf om op zaterdag te slachten omdat er de afzet er niet is?!
  Het bericht moest zijn hij slacht zaterdag niet omdat er geen kuikens zijn!!

 • R. B.

  Het volgende probleem doet zich voor in NL slagers bedenken allemaal regeltjes met plusjes en minnen maar daarvoor hebben ze ook weer mensen nodig.
  Als ze zich alleen bij het slachten houden dan kan er volk uit bij de slagers en zeker 1 ,5 cent bij want dat kost deze betutteling.
  Tevens kunnen slagers ook overtuigender klagen dan boeren.
  Rond de grens streek wordt dichter bij de euro betaald dan bij de 90 cent.
  Maar dat mochten de mesters niet verder vertellen.

 • jp.bierema

  Hierboven staat een slechte journalistieke prijsweergave, daarom even de verbetering.
  GPS verhoogt contractprijs naar €0,77 EXCL.BTW
  De verhoging is € 0,0092 Jacco Keuper en geen volle cent.
  Alleen de ABC prijs mag zich naar buiten profileren met een volle cent verhoging. Al het andere gewauwel is verneukeratief want de 9% BTW wordt misbruikt om leuke prijzen op het bord te zetten.
  Jammer dat journalist Jacco dat niet als zodanig vermeld.

 • T. Snetselaar

  Ben inderdaad benieuwd of en wanneer Boerderij afstapt van prijzen incl BTW.
  Nogmaals niet meer van deze tijd. En Boerderij wil toch bij de tijd blijven... zo staan ze bekend althans.

Of registreer je om te kunnen reageren.