Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

‘Veel nutriënten in pluimveevoer in overmaat’

Half februari werd Laura Star geïnaugureerd als hoogleraar aan Aeres Hogeschool, een functie die ze sinds september 2017 vervuld, naast haar baan als onderzoeker bij Schothorst Feed Research.

Na het eerdere lectoraat Gezonde Pluimveehouderij is het lectoraat Precisievoeding en duurzame pluimveehouderij het tweede aan Aeres Hogeschool Dronten. Laura Star heeft een aanstelling als lector voor 4 jaar.

Waarom heeft u voor een lectoraat gekozen?

“Vanuit mijn achtergrond als onderzoeker pluimveevoeding bij Schothorst Feed Research heb ik interesse in vele aspecten van de diervoeding. Het lectoraat Precisievoeding en duurzame pluimveehouderij bij Aeres Hogeschool omvat een groot aantal van deze aspecten, zoals pluimvee zo dicht mogelijk op behoefte voeren en daarmee zorgen dat de uitscheiding van nutriënten zo laag mogelijk is.”

Waarom Precisievoeding en duurzame veehouderij?

“Ik ben ervan overtuigd dat we veel nutriënten in overmaat geven. Dit komt met name doordat we pluimvee op koppelniveau voeren en daarmee het dier met de hoogste behoefte als uitgangspunt nemen. Het grootste deel van de kippen heeft echter een lagere behoefte en zou met minder nutriënten toe kunnen. Hier kunnen we als pluimveesector stappen maken en daar wil ik graag aan bijdragen.”

Lees verder onder de foto

Laura Star: “De grootste uitdaging is een systeem ontwikkelen waarbij we kippen individueel kunnen voeren.’’ - Foto: Ton Kastermans
Laura Star: “De grootste uitdaging is een systeem ontwikkelen waarbij we kippen individueel kunnen voeren.’’ - Foto: Ton Kastermans

Wat ziet u als de grootste uitdaging(en)?

“De grootste uitdaging is een toereikend voersysteem ontwikkelen waarbij we kippen individueel kunnen voeren. Daarnaast moet onderzocht worden wat de drijvende parameters zijn achter de behoefte. Wellicht zijn niet alleen de productieprestaties indicatief. Ik verwacht dat we hier in de nabije toekomst stappen in kunnen zetten.

Maar voordat we naar individuele voedering gaan, kunnen we op koppelniveau al stappen zetten om kippen dichter op behoefte te voeren en uitscheiding van nutriënten te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan minder ruw eiwit verstrekken waardoor de uitscheiding van stikstof daalt, of het fosforgehalte in het voer verlagen zodat de kippen minder fosfaat gaan uitscheiden.”

Het lectoraat omvat onderzoek en voorlichting. Hoe ziet u die combinatie?

“Ik hoop dat we de komende jaren een aantal onderzoeken omtrent precisievoeding kunnen starten. Die onderzoeken voeren we het liefst samen met studenten uit. Die zijn zo direct betrokken bij de laatste ontwikkelingen en krijgen de nieuwste kennis mee. De onderzoeksresultaten worden in elk geval meegenomen in het onderwijs. Voor specifieke onderwerpen hebben we de mogelijkheid om nieuw lesmateriaal te ontwikkelen. We zijn nu bezig met lesmateriaal over ‘nieuwe eiwitten’ voor (pluim)veevoeding. Voor volgend jaar hopen we lesmateriaal over het toepassen en kweek van insecten, ook als nieuwe eiwitbron, te kunnen opzetten. Vanuit Aeres wordt het ontwikkelen van lesmateriaal over innovaties en recente ontwikkelingen in de agrarische sector volop gestimuleerd. Erg leuk om daaraan te kunnen bijdragen!”

Laatste reacties

  • j

  • ja hoor zoek het randje maar weer op.
    De ellende in de stallen zitten de onderzoekers toch niet mee

Of registreer je om te kunnen reageren.