Pluimveehouderij

Achtergrond

Lichte verhoging contractprijs

De vleeskuikenmarkt staat deze week iets meer onder druk dan vorige week.

De vleeskuikenmarkt staat deze week iets meer onder druk dan vorige week. Dit komt met name doordat het aanbod aan slachtrijpe dieren wat groter is. De afzetkant loopt op gelijke voet verder. Maar slachterijen blijven niet met overschot zitten. Vraag en aanbod zijn redelijk in balans. Er was zelfs sprake van een mogelijke plus op de pluimveebeurs in Barneveld, omdat vrije kuikens vrij eenvoudig aftrek vinden. Slachterijen hadden verwacht dat de vraag wat zou aantrekken na carnaval. En daarnaast speelt het psychologische effect van de wens om na rustige weken de slachtcapaciteit weer beter te gaan benutten. Dat stimuleerde de vraag naar vrije kuikens. Doordat die extra vraag nog niet echt uit de verf komt en de afzet van vlees nog niet loopt zoals gehoopt, kwam die plus er niet. De notering van vrije kuikens blijft stabiel op € 0,89 tot € 0,91 per kilo geslacht gewicht.

Toch plusten een aantal contractprijzen. Zowel Frisia Food (€ 0,825), Esbro (€ 0,855) als Jan van Ee (€ 0,835) verhoogden de prijs met een cent. Dat is een gevolg van het signaal dat GPS en Clazing vorige week gaven: in de verwachting dat de markt zou aantrekken verhoogden zij toen ook met een cent. Ten opzichte van een aantal weken geleden toen het heel slecht liep, hebben slachterijen aan de verkoopkant een aantal centen verbetering geboekt. Met de verhoging, die ook strategisch van belang is om te voorkomen dat pluimveehouders naar concurrenten overstappen, delen pluimveehouders daar ook in mee.

Normaal gesproken wordt de pluimveemarkt richting het voorjaar vriendelijker. Komende weken wordt bovendien een iets lagere aanvoer verwacht. En richting Pasen zal de vleesverkoop verder aantrekken is de verwachting. Echter voor de korte termijn lijken er geen grote stappen omhoog in te zitten. Slachterijen die vorige week verhoogden, houden nu hun notering gelijk. Voortzetting van het huidige prijsniveau is het meest waarschijnlijk voor de komende weken.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.