Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Krapte levende kip houdt markt in balans

De pluimveevleesmarkt ontwikkelt zich minder snel dan marktpartijen hadden verwacht.

Het geslachte product loopt wel weg, maar prijsverhogingen doorvoeren is lastig. De markt is vooral in balans doordat de aanvoer beperkt is. En voor komende week wordt, vooral in het begin van de week, nog meer krapte verwacht. Slachterijen draaien niet op volle toeren, maar proberen wel hun gebruikelijke aantallen te slachten. Deels omdat ze verplichtingen hebben, maar ook om de slachtkosten niet te veel op te laten lopen. Die krapte zorgt ervoor dat de Barneveldse notering van de vrije kuikens komende week 2 cent stijgt. Voor een vrij vleeskuiken wordt dan € 0,91 tot € 0,93 per kilo betaald.

De contractprijzen veranderen niet. Frisia Food hanteert een prijs van € 0,825, Clazing en Jan van Ee € 0,835, Esbro € 0,855 en de Remkesprijs staat op € 0,895. Als gevolg van de stijgende contractprijzen afgelopen weken stijgt de VCN alsnog een kwart cent naar € 0,782. De Belgische noteringen stijgen 1 cent. De ABC-prijs komt daarmee op € 0,85 per kilo en Deinze noteert € 0,88 tot 0,90.

Krapte houdt nog even aan

De komende 2 tot 3 weken houdt de krapte nog wel aan. Daarna vallen door Pasen en andere feestdagen enkele slacht- en verkoopdagen uit. Dan zal de krapte afnemen. Slachterijen verwachten echter niet dat dit problemen gaat geven. Slachterijen hebben er in de planning al rekening mee gehouden. Daar komt bij dat de markt ieder voorjaar aantrekt. Handelaren en slachterijen vertrouwen erop dat dat ook nu zal gaan gebeuren.

Herstel trager

Dit jaar gaat het herstel echter trager dan afgelopen jaren. Dit komt voornamelijk doordat de vleesmarkt, met name de filetprijs, in december en januari zo diep wegzakte. Daardoor is veel filet ingevroren. Als dan de markt verbetert, remt het leeghalen van de vrieshuizen prijsstijging op de markt voor levende dieren. Daarnaast speelt het psychologische effect mee dat inkopers aan lagere prijzen gewend zijn en dat de weg omhoog dan langer is.

Prognose: lichte prijsstijging

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Op de pluimveebeurs Hardenberg hoor ik andere verhalen!
  Wat mesters beuren al ruim 94 cent de kg!
  Slachters hier krijgen conccurentie er bij,Rothkotter meld zich ook al bij een paar mesters in het oosten van het land!

 • jp.bierema

  Zal wel geen gewone reguliere kip zijn zonder allerlei verplichtingen zeker. Licht je nader toe groot boerdam, want je maakt mij en anderen nieuwsgierig.

 • T. Snetselaar

  Helaas worden de opbrengstprijzen vleeskuikens nog steeds inclusief BTW vermeld. Zeker nu de prijzen worden vergeleken met landen om ons heen en de verhoogde BTW% is het voor iedereen duidelijker over te gaan op prijzen excl. BTW.
  Zo wordt ook voer en eendagskuikens aangeboden.
  Kan me niet voorstellen dat Boerderij hier problemen mee heeft. De eiernoteringen zijn ook allemaal excl. BTW!

Of registreer je om te kunnen reageren.