Pluimveehouderij

Achtergrond

Krapte aan kuikens zorgt voor een plusje

Er is krapte op de kuikenmarkt. Uit kostenoverwegingen willen slachterijen de lijnen vol houden, waardoor vrije kuikens gevraagd zijn. Daardoor stijgt de prijs van vrije kuikens opnieuw.

Dieren die volgende week geleverd worden, brengen geen € 0,93 maar € 0,94 per kilo op.

Het krappere aanbod komt niet onverwacht. De dip van kerst kwam cyclisch terug in week 7 en 8, en is ook nu weer merkbaar. Doordat Pasen dit jaar laat valt, komt het lagere aantal vleeskuikens meer tot uiting dan vorig jaar. Toen viel het dipje precies in de Paasweek en doordat dan ook slachtdagen uitvallen, was er toen geen prijseffect.

Lagere aanvoer kuikens komt verkopers goed uit

Slachterijen hebben een dubbel gevoel bij de huidige markt. Het liefst zouden ze uit kostenoverwegingen volop slachten, maar dan zou er ook meer vlees op de markt komen. En verkopers moeten al flink praten om de huidige beschikbare hoeveelheid af te zetten. De lagere aanvoer komt in dat opzicht nu niet ongelukkig uit. En eigenlijk is dat bijzonder: normaal stijgt de prijs ook op de vleesmarkt als het aantal beschikbare slachtkuikens daalt. Nu wil het op de vleesmarkt niet vlotten. Met name de afzet van de filet stemt niet tot tevredenheid van de slachters. De bouten lopen wel vlotter weg.

Het aanbod van kuikens is ook komende week aan de krappe kant en met Pasen in het vooruitzicht stijgt de vraag in de regel. Niet alleen de vrije prijzen, ook 2 contractprijzen zijn naar boven bijgesteld. Jan van Ee verhoogt met 0,5 cent naar € 0,84 per kilo en Clazing betaalt 1 cent meer uit door zijn contractprijs op € 0,845 te zetten. Dat nodigt andere contractgevers uit ook een gebaar te maken. De verwachting is dan ook dat de kuikenprijzen ook volgende week een stapje kunnen maken.

Prognose: licht stijgende prijs.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.