Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Grootste prijsverschil tussen wit en bruin scharrelei

Voor consumenten zit bij eieren in de supermarkt een groter prijsverschil tussen een wit of een bruin scharrelei, dan tussen een bruin scharrelei of een biologisch ei.

Dat blijkt uit een prijsonderzoek van de Consumentenbond naar de eierprijs gemiddeld in Nederlandse supermarkten, deze maand gepubliceerd in de Consumentengids.

Prijzen in de supermarkt

Een bruin scharrelei (maat M, verpakt per 10) kost in de supermarkt gemiddeld € 0,24. Het verschil met de prijs van een witte scharrelei (maat M, verpakt per 10) is 8 cent: daarvan is de gemiddelde stuksprijs € 0,16. Dat is groter dan het verschil tussen bruine scharreleieren en biologische eieren: die verschillen 6 cent, waarbij de biologische eieren ook nog deels groter zijn. Een biologisch ei kost in de supermarkt gemiddeld € 0,30 (maten M/L, verpakt per 10). Vrije-uitloopeieren zitten daartussen, met een gemiddelde prijs van € 0,27 per ei (maat M, verpakt per 10).

Forse prijsstijging

De Consumentenbond signaleert verder een forse prijsstijging van de eierprijzen voor de consument in de afgelopen 2 jaar. De prijs van een vrije-uitloopei in de supermarkt is de afgelopen 2 jaar met 30% gestegen. Bij scharreleieren steeg in de consumentenprijs in 2 jaar tijd met 27%, en bij biologische eieren is de stijging het kleinst met een prijstoename van 16%. Prijsonderzoeker Ferry Ploeg van de Consumentenbond noemt de prijsstijgingen bij eieren in de afgelopen 2 jaar opmerkelijk in de gids: “De eierprijs was nog nooit zo hoog”.

Prijspeil op piekniveau

Tijdens de fipronil-crisis zijn de eierprijzen fors gestegen. Waar de eierprijzen voor pluimveehouders naderhand weer terugliepen, is het prijspeil in de supermarkt tot zover nog altijd op piekniveau. Uit de consumentenprijsindex van Wageningen UR blijkt dat in ieder geval tot januari dit jaar de consumentprijs nog altijd iedere maand toeneemt.

Lees ook: Eierprijs in supermarkt blijft op piekniveau

Eén reactie

  • ik krijg juist minder voor mijn eieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.