Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiernoteringen maken pas op de plaats

De NOP-richtprijzen voor eieren maken deze week enigszins pas op de plaats.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt met 3 cent naar € 7,38 per 100 stuks. Voor witte scharreleieren van datzelfde formaat stijgt de richtprijs met 2 cent naar € 7,18, en bij de kooieieren is er zelfs sprake van een lichte daling, met 5 cent naar € 5,59.

Goede marktstemming

Desondanks spreken eierhandelaren over een gezonde, goede marktstemming. In de week na carnaval is het niet ongebruikelijk dat de markt even pas op de plaats maakt. De verkoop van eieren loopt echter lekker door, en naar verwachting is zeker bij scharreleieren de paaspiek niet bereikt. Ook voor kooieieren is niet de verwachting dat de kleine prijsdaling deze week het begin is van een (flink) neerwaartse trend de komende weken.

Prijsverschil tussen grote en kleine eieren

In de NOP-notering is een omgekeerd verschil te zien tussen grote en kleine eieren; tussen kooi en scharrel. Waar bij de kooieieren de kleinere eitjes wat omhoog gaan in prijs en de grotere wat omlaag, is die beweging bij scharrel precies omgekeerd. Het aanbod van kleine scharreleieren is wat groter. Maar de verschillen en prijsveranderingen zijn relatief klein. In de scharrelmarkt is het aanbod beperkter door de rappe omschakeling naar Beter Leven 1 ster-eieren.

Prijsstijging Duitse Weser Ems-notering

Opmerkelijk is de prijsstijging van de Duitse Weser Ems-notering voor kooieieren deze week. Voor kooieieren maat M (zowel wit als bruin) stijgt die met 45 cent. De vraag vanuit de eiverwerkende industrie is daar boven verwachting goed. Spannend is hoeveel meer rek daar nog in de markt zit de komende weken. Op de Franse kooieierenmarkt is het rustiger. De Rungis-prijs voor kooieieren loopt terug: met 10 cent bij de maten L en S, en met 20 cent voor eieren maat M.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.