Pluimveehouderij

Achtergrond

‘Vleesconcept past bij onze filosofie’

Riëtte Dijkmans-Koolen en haar zoon Roel Dijkmans namen in november 2017 een nieuwe stal in gebruik. Dijkmans-Koolen kijkt met een goed gevoel terug op het eerste volle jaar en is blij met het Enrichment-vleesconcept.

Riëtte Dijkmans-Koolen (56) heeft in het Brabantse Bergeijk een vleeskuikenbedrijf met 175.000 dieren. Ze runt het bedrijf samen met haar zoon Roel Dijkmans (31). Hij neemt het bedrijf op termijn over.

Riëtte Dijkmans-Koolen (56) heeft in het Brabantse Bergeijk een vleeskuikenbedrijf met 175.000 dieren. - Foto: Galama Media
Riëtte Dijkmans-Koolen (56) heeft in het Brabantse Bergeijk een vleeskuikenbedrijf met 175.000 dieren. - Foto: Galama Media

Hoe kijkt u terug op het eerste jaar in de nieuwe stal?

“De stal bevalt goed. We zijn goed gestart. We zijn nu bezig met de negende ronde. Het valt op dat de voetzoollaesiesscores extreem laag zijn. Gemiddeld behalen we een voetzoollaesiesscore van 5. Dankzij de warmtewisselaars en de nokventilatie in het lessenaarsdak blijft de stal mooi droog. We strooien de stal in met houtkrullen. Die zijn aan het einde van de ronde nog vrijwel intact. In de andere stallen zijn de voetzoollaesiesscores wat hoger, maar ook daar blijven we binnen de normen.”

Jullie produceren voor het zogenoemde Enrichment-concept. Hoe bevalt dat?

“Dat bevalt ons goed. Dit concept past bij onze filosofie. Wij houden gangbare vleeskuikens met een plus. Al onze stallen hebben dakramen. De dieren beschikken zo over een natuurlijk dag- en nachtritme. Met baaltjes luzerne, pik-kettingen en zitstokken hebben de kuikens afleidingsmateriaal tot hun beschikking. Met 42 kilo per vierkante meter mogen we het maximale aantal kilo’s leveren.”

Hoe ziet jullie planning eruit?

“We werken met een 7-weekse planning. We zetten 18 dieren per vierkante meter op in de nieuwe stal. Dit komt omdat deze stal volgens het MDV-principe gebouwd is. In de andere stallen zetten we 20 dieren per vierkante meter op. Het gaat om Ross 308-kuikens.”

Vanwege onze strakke planning lukt het arbeidstechnisch gezien niet om deze werkwijze in alle stallen toe te passen

“We doen 1 keer aan tussentijds uitladen. De dieren zijn dan 35 dagen oud en wegen dan gemiddeld 2.100 gram. Na 42 dagen ligt het gemiddelde gewicht tussen 2.750 en 2.850 gram. Door het uitladen ligt het gemiddelde aflevergewicht tussen 2.500 en 2.600 gram. We werken in 2 van de 5 stallen met het Nestborn-principe, waarbij de kuikens in de stal uit het ei kruipen. Vanwege onze strakke planning lukt het arbeidstechnisch gezien niet om deze werkwijze in alle stallen toe te passen.”

Wat levert het Enrichment-concept jullie op?

“We hebben zeker geen spijt van onze keuze om voor het Enrichment-concept te produceren. We ontvangen een toeslag voor het daglicht, krijgen een plus voor de hogere gewichten en slagen er het gros van de keren in een bonus te pakken voor antibioticavrij produceren. Als je dat bij elkaar optelt dan zit je goed. Het is financieel gezien een goede keuze geweest.”

Wat is jullie geheim achter antibioticavrij produceren?

“Hygiëne en ontsmetting is een belangrijk punt hierbij. Maar dat geeft ook geen 100% zekerheid. In sommige rondes is antibiotica gewoon nodig.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“Zoals bekend komen er nieuwe regels aan op het gebied van fijnstofreductie en klimaat. Ook wij moeten de nodige aanpassingen en verbouwingen realiseren. De nieuwe stal is hier alvast op voorbereid, de andere stallen zullen volgen. Om energieneutraal te worden, laten we bijvoorbeeld zonnepanelen op de daken monteren. Het is afwachten welke technieken en wetgeving er verder bij komen.”

Bekijk hier een fotoreportage over het bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.