Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijspiek bij vrije vleeskuikens bereikt

Er komen duidelijk minder kuikens aan de slachtlijn dan afgelopen weken.

De noteringen van vrije kuikens profiteren opnieuw van de verwachte dip in de aanvoer. De prijzen stijgen deze week met 2 cent naar een niveau van € 0,87 tot € 0,89 per kilo. Een gerechtvaardigde stijging bij de huidige krappe aanvoer, zo klinkt het ook aan de zijde van de slachterijen.

Naar verwachting is met deze derde verhoging in drie weken de piek bereikt. Het huidige niveau van de vrije prijzen is gelijk aan of net boven de contractprijzen inclusief toeslagen. Daarmee is een psychologische grens bereikt. De contractprijzen blijven opnieuw gelijk. De VCN staat volgende week op € 0,78, GPS blijft op € 0,81 en Esbro op € 0,845 per kilo staan. De Belgische ABC-prijs blijft stabiel op € 0,81 per kilo.

Slachterijen blij

Slachterijen zijn blij met de krappe aanvoer. Ze hoeven daardoor geen vlees meer in te vriezen en slachten minder. Dat varieert van enkele wagens minder tot het wegstrepen van hele slachtdagen. Daardoor komt er minder pluimveevlees op de markt. Dat laatste zou tot een prijsverhoging moeten leiden. Die tekent zich op dit moment nog niet af. Inkopers op de vleesmarkt hebben nog niet door dat er echt minder vlees komt nu, aldus slachterijen. Zij verwachten dat de vleesmarkt daardoor de komende weken toch echt zal gaan bewegen.

Dip in de aanvoer is tijdelijk

De ontwikkelingen op de vleesmarkt de komende weken zijn van cruciaal belang voor de hoogte van de vrije prijzen. De dip in de aanvoer is tijdelijk. In week 9 zal de aanvoer van slachtkuikens naar verwachting weer toenemen. Aan de andere kant trekt de vleesmarkt traditioneel na carnaval wel aan. Als dit laatste gebeurt, is handhaving van het huidige niveau mogelijk en zit er wellicht nog een plus in. Gebeurt dan niet, dan is over een aantal weken een prijsdaling onvermijdelijk. Wellicht uiteindelijk zelfs wel weer tot de € 0,80 per kilo, waarop ze een maand geleden ook zaten.

Prognose: stabilisering

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.