Pluimveehouderij

Achtergrond

Krappe aanvoer, vlotte handel in vleeskuikens

Zoals verwacht loopt de handel op de vleeskuikenmarkt vlot.

Het aanbod is aan de krappe kant en ook de geslachte gewichten zijn niet hoog. De hoeveelheid vlees die slachterijen uitgaat, is daardoor duidelijk kleiner dan een aantal weken geleden. Slachterijen hoeven niet meer in te vriezen, alle vlees wordt vers verkocht. En gelegenheidskopers, die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, krijgen nu steeds vaker te horen dat er niets te koop is.

Prijs vrije kuikens stijgt opnieuw

Slachterijen die voldoende dieren gecontracteerd hebben, slachten minder. Zij verkopen soms een deel van hun levende aanvoer, want er zijn ook slachterijen die behoorlijke gaten in de aanvoerplanning hebben en die volop moeten bijkopen. Daardoor stijgt de prijs van de vrije kuikens volgende week opnieuw. Dit keer met een cent naar € 0,88 tot € 0,90 per kilo. De contractprijzen zetten hun stabiele koers voort. De VCN blijft staan op € 0,78 per kilo.

Totaalprijs met afslagen

Ook is er een nieuwe notering beschikbaar. De Vernieuwde Notering van GPS gaat over in een notering die de naam draagt van het moederbedrijf; de Remkesnotering. De eerste contracten zijn al afgesloten op deze prijs. Zolang er oude afspraken op de GPS VN lopen, brengt de slachterij beide noteringen naar buiten.

Remkesprijs is maximale prijs

De GPS VN staat volgende week op € 0,81 en de Remkesprijs op € 0,885 per kilo. Deze is dan ook op een andere leest geschoeid dan zijn voorganger. Daar waar de GPS VN een basisprijs is waarover nog toeslagen worden betaald, is de Remkesprijs een maximale prijs die een pluimveehouder kan ontvangen. Als net niet alles klopt (bijvoorbeeld gewicht, salmonellastatus of geen bereidheid tot meedenken in de planning) vindt er een afslag op de nieuwe contractprijs plaats.

Hoewel slachterijen niet meer hoeven te leuren met het geslachte product, blijft een stijging van de vleesprijzen nog uit. Het is week 7 en het aanbod is pas anderhalve week wat minder. Daardoor voelen afnemers de krapte nog niet.

Nog flinke slag te maken bij filet

Met name bij de filet zal volgens de slachterijen nog een flinke slag gemaakt moeten worden, voordat ook de contractprijzen omhoog kunnen. Het kan snel gaan als er krapte ontstaat, maar aan de andere kant is de verwachting dat in week 9 en 10 de aanvoer weer toeneemt. Een echte opleving wordt daarom pas na de carnaval verwacht.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.